Clicky


Sterk eerste kwartaal voor luchtvaartbranche

Sterk eerste kwartaal voor luchtvaartbranche
05-05-2016 13:38 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

GENÈVE - De luchtvaartbranche heeft het beste eerste kwartaal achter de rug sinds 2012. De wereldwijde vraag naar vliegreizen lag 7 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was mede te danken aan een extra dag in februari. Daarvoor gecorrigeerd kwam de groei uit op 6 procent, meldde branchevereniging IATA donderdag.

De vraag hield daarmee in de eerste maanden van 2016 gelijke tred met het aanbod van luchtvaartmaatschappijen. Vliegtuigen zaten dan ook net zo vol als een jaar eerder, met gemiddeld 78,7 procent van de stoelen aan boord bezet.

IATA merkt wel op dat het groeitempo gedurende het kwartaal is teruggevallen. In maart nam de vraag met 5,3 procent toe. Dat is de kleinste toename sinds juni vorig jaar. Of dat betekent dat de rek er na een lange periode van stevige groei uit begint te raken, valt volgens de organisatie nog niet te voorspellen.

Voorlopig gaat IATA ervan uit dat een groeiend vluchtaanbod en lagere ticketprijzen de reislust voorlopig blijven aanwakkeren. De sector is evenwel niet immuun voor de minder florissante economische vooruitzichten en het stuwende effect van de lagere brandstofprijzen raakt een keer uitgewerkt, waarschuwde topman Tony Tyler.

Luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten zagen het passagiersvervoer in maart het sterkst toenemen, met 11,5 procent. Afrika volgde met een groei van een kleine 10 procent. In Europa en Azië nam de vraag met meer dan 5 procent toe. Noord- en Latijns-Amerika bleven steken op respectievelijk 3 en 3,8 procent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions