Clicky


Controle tegen tachograaffraude tijdens seminar TISPOL

Controle tegen tachograaffraude tijdens seminar TISPOL
04-05-2016 13:57 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

TRIER(D) - Zo'n 50 politieagenten en deskundigen op het gebied van goederenvervoer uit verschillende Europese landen waren de afgelopen drie dagen bijelkaar in Wittlich-Wengerohr voor een seminar over fraude met de tachograaf. Het seminar werd georganiseerd door TISPOL, Traffic Information System Police.

Tegelijkertijd werd een grote vrachtwagencontrole gehouden op de A64 bij Trierweiler.

Doel van het seminar was om grensoverschrijdende informatie ervaringen met elkaar te delen met een praktijkcontrole als voorbeeld.

Het goederenvervoer over de weg is internationaal. Chauffeurs en vrachtwagens komen uit alle Europese landen. De toenemende verkeersdrukte en overtredingen zijn bijna overal hetzelfde, volgens de experts.

Tijdens de praktijkcontrole op de A64 werden 46 vrachtwagens gecontroleerd. Drie vrachtwagenchauffeurs kregen een proces verbaal voor fraude met de digitale tachograaf.

"Eén chauffeur had een magneet gebruikt waardoor de rij- en rusttijden werden gemanipuleerd. Dit kan zeer gevaarlijk zijn wanneer een chauffeur meer uren maakt dan hij wettelijk mag en vervolgens in slaap valt", aldus de experts.

In totaal werd er voor 49 overtredingen bekeurd, waaronder het knoeien met tachograafapparatuur, defecte remmen, overbelading en onjuiste ladingzekering.

Negen chauffeurs kregen per direct een rijverbod opgelegd.