Clicky


Winkeliers dreigen PostNL met rechtszaak

Winkeliers dreigen PostNL met rechtszaak
02-05-2016 17:30 | Algemeen | auteur ANP

LEIDSCHENDAM - Winkeliers die een afhaalpunt van PostNL huisvesten, dreigen naar de rechter te stappen als het postbedrijf vasthoudt aan de voorgenomen verlaging van de vergoeding die zij ontvangen. PostNL maakt misbruik van zijn economische machtspositie, stelde branchevereniging VVP maandag.

PostNL kondigde eerder dit jaar een verlaging aan van de vergoedingen die winkeliers ontvangen voor het afhandelen van post en pakketten. De maatregel treft circa 2500 ondernemers. Het bedrijf wil hen vanaf 1 juli 25 tot 40 procent minder gaan betalen, aldus VVP.

De brancheorganisatie vindt dat onredelijk, ook omdat de huidige afspraken winkeliers geen ruimte laten om ook zaken te doen met andere bezorgbedrijven. VVP heeft PostNL tot 12 mei de tijd gegeven om van de verlaging af te zien. Gebeurt dat niet, dan volgen "juridische maatregelen''.

PostNL bestudeert het ultimatum, maar stelt "goede gronden'' te hebben om het vergoedingenmodel aan te passen. Daarbij wijst het op het veranderende gedrag van klanten, die steeds minder post versturen en meer pakketten bestellen. Het postbedrijf meldt verder dat veruit de meeste winkeliers gewoon akkoord zijn gegaan met de lagere vergoeding.