Clicky

 
Transport Online - Groot onderhoud Hartelkering van start

Groot onderhoud Hartelkering van start

Groot onderhoud Hartelkering van start
29-04-2016 11:05 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

SPIJKENISSE - Om te zorgen dat Nederland droge voeten houdt tijdens storm en hoogwater, werkt Rijkswaterstaat continue aan onze stormvloedkeringen. Dit jaar krijgt de Hartelkering bij Spijkenisse een zeer grote onderhoudsbeurt.

Voor het eerst in 20 jaar gaat Rijkswaterstaat de schuiven en hefcilinders uit hun constructie tillen en wegbrengen voor groot onderhoud. Vandaag wordt de kleine schuif uit de constructie gehesen en weggebracht voor onderhoud. Als het weer het toelaat volgen de grote schuif en de hefcilinders in het weekend en begin volgende week.

Volgens de originele planningen zouden deze hijswerkzaamheden al op dinsdag 26 april starten, maar in verband met slechte weersomstandigheden werden ze twee dagen opgeschoven. Ook de bijbehorende vaarwegstremmingen en fietsbrugafsluiting zijn daardoor gewijzigd.

Conserveren schuiven en reviseren cilinders

De Hartelkering vormt samen met de Maeslantkering de Europoortkering, die zo’n 2 miljoen mensen in de provincie Zuid-Holland tijdens het stormseizoen beschermt tegen stormvloeden vanuit zee. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot half april. Nu het stormseizoen is afgelopen kan de onderhoudsklus beginnen. De voorbereidende werkzaamheden op locatie zijn inmiddels voltooid.

Vandaag kunnen de hijswerkzaamheden starten. De grote stalen schuiven moeten één voor één uit de constructie worden gehesen, daarna de hefcilinders. De onderdelen worden daarna stuk voor stuk met een ponton via het water weggebracht naar de onderhoudslocatie, waar de schuiven worden geconserveerd en de hefcilinders worden gereviseerd. In juli worden zowel de schuiven als de hefcilinders weer teruggebracht, op hun plek gemonteerd en uitvoerig getest, zodat de kering op tijd voor het stormseizoen weer bescherming biedt tegen hoogwater.

Hijswerkzaamheden donderdag van start gegaan

Omdat de hijswerkzaamheden afhankelijk zijn van weersinvloeden en waterstanden, kunnen ze mogelijk uitlopen, of verplaatst worden naar een andere dag of een ander tijdstip. De hijswerkzaamheden stonden initieel gepland voor 26, 28, 29 en 30 april. Gezien de slechte weersvoorspellingen voor 26 april moesten de werkzaamheden echter worden verplaatst en startten ze pas donderdag met het uithijsen van de kleine schuif. Als het weer het toelaat wordt vervolgens de grote schuif uitgehesen op 30 april in de ochtend en volgen de hefcilinders op 2 en 3 mei.

Stremming Hartelkanaal

De werkzaamheden aan de Hartelkering brengen onvermijdelijk enige hinder met zich mee voor de schepen in het Hartelkanaal, de fietsers over de Hartelbrug (Hartelweg, N218) en omwonenden. De scheepvaart wordt tijdens de hijswerkzaamheden een aantal keren gestremd. Daarnaast wordt de fietsbrug over het Hartelkanaal een aantal keren afgesloten. Rijkswaterstaat doet er alles aan om de hinder zo veel mogelijk te beperken en hoopt op uw begrip.

Omdat de hijswerkzaamheden zijn uitgesteld, verplaatsen ook de data en tijden van de fietsbrugafsluiting en vaarwegstremmingen. Vandaag is de fietsbrug afgesloten tussen 14:00 en 00:00. Als het weer het toelaat en hijswerkzaamheden plaatsvinden volgens nieuwe planning, is de fietsbrug eveneens afgesloten op zaterdag 30 april tussen 03.30 en 13.30 en maandag 2 mei en dinsdag 3 mei tussen 06.00 en 18.00.

Foto's

  • J.Roeland
    DE RIJKE
  • J.Roeland
    DE RIJKE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions