Clicky


Franse politie ontdekt nieuwe vorm van tachograaffraude

Franse politie ontdekt nieuwe vorm van tachograaffraude
29-04-2016 09:35 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

MAUBEUGE(F) - De Franse politie heeft tijdens een controle deze week  in een Tsjechische vrachtwagen met Moldaavse vrachtwagenchauffeur een nieuw systeem ontdekt waarmee de tachograaf wordt gemanipuleerd.

Het systeem had gedurende drie werkdagen slechts 320 kilometer geregistreerd, terwijl de vrachtwagen non-stop onderweg was van Oost-Europa naar het Franse Orléans om bij het distributiecentrum van e-commercebedrijf Amazon te lossen.

De politie had het vermoeden dat er een electronische manipulatie van de tachograaf aanwezig moest zijn. Daarop werd de vrachtwagen nagekeken in een garage. Bij een eerste inspectie werd echter niets gevonden. Maar na een meer nauwkeurige inspectie van het dashboard werd een verdacht electronisch kastje gevonden.

De, inmiddels gearresteerde, vrachtwagenchauffeur biechtte zijn fraude op. Het kastje werd geactiveerd wanneer de vrachtwagenchauffeur twee keer het gaspedaal en twee keer het rempedeaal indrukte. Dit zorgde ervoor dat hij kon rijden terwijl er rust geregistreerd werd.

Naast de fraude met de tachograaf veroorzaakte het kastje ook fraude met de kilometerteller waardoor er veel minder kilometers worden geregistreerd dan daadwerkelijk worden gereden.

De vrachtwagenchauffeur verklaarde tijdens zijn verhoor dat hij maar 250 tot 750 euro salaris per maand ontvangt. De Franse politie liet hem vrij. Het transportbedrijf kan de rekening van het herstellen van het voertuig tegemoet zien; zo'n 6.000 euro.

Volgens de Franse politie is dit systeem nieuw maar volgens de politie worden de vormen van fraude wel steeds vindingrijker. Een paar maanden geleden ontdekte de Franse politie een ander fraudesysteem waarbij de vrachtwagenchauffeur, eveneens afkomstig uit Oost-Europa, via zijn mobiele telefoon de tachograaf op rust kon zetten terwijl hij reed.

Euro-parlementariër Dennis de Jong (SP) heeft aangegeven vragen te gaan stellen over deze nieuwe vorm van fraude.