Clicky

 
Transport Online - Brussel maant Duitsland over tolplan

Brussel maant Duitsland over tolplan

Brussel maant Duitsland over tolplan
28-04-2016 13:30 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Het Duitse plan om tolheffing in te gaan voeren voor personenauto's moet worden aangepast. Er is sprake van discriminatie van buitenlandse automobilisten en dat is in strijd met Europese regels. De Europese Commissie maant Duitsland donderdag dan ook dit aan te passen, anders dreigt een gang naar het Europees Hof van Justitie.

Het is niet de eerste keer dat Brussel de Duitse plannen bekritiseert, maar die kritiek werd niet opgevolgd. Het dagelijks bestuur van de EU is dan ook genoodzaakt officieel deze (tweede) stap in de zogeheten inbreukprocedure te nemen.

Duitsland wil met de tolheffing iedereen laten betalen voor het gebruik van snelwegen, maar Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Volgens de Europese regels is een tolsysteem of kilometerheffingssysteem uitsluitend toegestaan als het niet discrimineert op nationaliteit.

Duitsland heeft nu twee maanden de tijd om Brussel te informeren hoe het de wet zal aanpassen zodat er geen sprake meer is van discriminatie. Het Duitse tolsysteem is nog niet ingevoerd door het geschil met Brussel. Ook Nederland is fel gekant tegen het Duitse tolplan.

De Europese Commissie opende donderdag ook een dergelijke procedure tegen Groot-Brittannië. Het Britse tolsysteem voor vrachtwagens werkt volgens de commissie discriminerend voor buitenlandse chauffeurs.

Sinds april moeten vrachtwagens die in België rijden, een kilometerheffing betalen. Dit systeem kwam er na jaren en na intensief overleg met onder meer de Europese Commissie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden