Clicky


FNV: Ook chauffeurs Van der Werff massaal tegen 'camera'-proef

FNV: Ook chauffeurs Van der Werff massaal tegen 'camera'-proef
26-04-2016 16:08 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

HEERENVEEN - De chauffeurs van transportbedrijf Van der Werff in Heerenveen hebben zich vrijdag massaal uitgesproken tegen de proef van verzekeringsmaatschappij TVM met camera’s in de vrachtwagencabine. Daarbij sloten zij zich aan bij hun collega’s van Kuijpers Transport in Veghel, die eerder al hun afkeuring lieten blijken.

TVM heeft aangekondigd bij wijze van proef camera’s bij circa dertig transportbedrijven te plaatsen om op die manier gegevens te verzamelen die de verkeersveiligheid moeten verbeteren. Het gaat om zogenaamde eyetrackers die op het gezicht van de vrachtwagenchauffeur zijn gericht en dashboardcamera’s.

Handtekeningen tegen proef TVM

FNV Transport & Logistiek is voor meer veiligheid, maar denkt dat deze proef kan worden misbruikt, averechts kan werken en ook geen nieuwe inzichten oplevert. Daarom is de vakbond begonnen met het ophalen van handtekeningen tegen de proef van TVM.

Egon Groen, eerste onderhandelaar van FNV Transport & Logistiek: “Chauffeurs hebben er overduidelijk geen zin in. Dat blijkt ook uit ons onderzoek onder chauffeurs. Maar liefst 98,3% van de chauffeurs is tegen de installatie van camera’s, eyetrackers en wat dies meer zij. Zij voelen zich onrechtmatig bespied in hun dagelijkse werkomgeving.”

Proefkonijnen

Ondertussen krijgt FNV Transport & Logistiek steeds beter in beeld bij welke transportondernemingen TVM nog meer van plan is camera’s in te bouwen. Groen: “Wij zijn natuurlijk erg benieuwd wat de chauffeurs die bij deze ondernemingen werken en die dus als proefkonijn worden gebruikt, van die plannen vinden. Daar gaan we verder onderzoek naar doen.”