Clicky


Schippers en roeiers varen veilig samen in Zuid-Holland

Schippers en roeiers varen veilig samen in Zuid-Holland
06-04-2013 09:51 | Algemeen | auteur de redactie
Binnenvaartschippers en roeiverenigingen hebben vrijdag 5 april afgesproken elkaar optimaal veiligheid te bieden op de vaarwegen in Zuid-Holland. Dit is nodig om te voorkomen dat er incidenten gebeuren. Met ondertekening van het convenant "Veilig varen doe je samen" hebben Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer, Jappe Zijlstra, voorzitter van de Zuid-Hollandse Roeibond en gedeputeerde Ingrid de Bondt, die de provinciale vaarwegen beheert, de afspraken bezegeld. De ondertekening vond plaats bij de Delftse roeivereniging Proteus-Eretes.

In elkaars vaarwater
De vaarwegen in Zuid-Holland worden druk bevaren door binnenvaartschippers, roeiers en andere recreatievaart. Door toenemende drukte zitten zij letterlijk en figuurlijk in elkaars vaarwater en neemt het veiligheidsrisico toe. Het is belangrijk dat iedereen ruimte krijgt. Voor binnenvaart, omdat het een energievriendelijke manier van vervoer is: 1 schip zorgt er gemiddeld voor dat er zo'n 40 tot 60 vrachtwagens van de weg blijven en dat is ook goed voor de doorstroming van het verkeer op de weg.

Tegelijkertijd groeit de populariteit van het roeien. Deze sport wordt in Zuid-Holland door zo'n 8.000 mensen beoefend. Ook de gemotoriseerde recreatievaart neemt toe.

In het convenant spreken de partijen af om meer rekening met elkaar te houden, de opleiding van roeiers te verbeteren en beter zichtbaar te zijn. Regelmatig zal overleg plaatsvinden om ervaringen uit te wisselen en knelpunten aan te pakken.

Tweede patrouillevaartuig in gebruik genomen
Naast de ondertekening is ook het tweede patrouillevaartuig van de provincie in gebruik genomen. Het schip heeft de naam 'Oude Rijn' gekregen en wordt ingezet bij toezicht en controle op de provinciale vaarwegen.