Waakhond ontzet over investering ING en Rabo

Waakhond ontzet over investering ING en Rabo
25-04-2016 10:51 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Eerlijke Bankwijzer is verbijsterd over Rabobank en ING die in februari geïnvesteerd hebben in de grootste Russische kolenproducent SUEK en roept beide banken op om geen leningen meer te verstrekken aan kolenproducenten. Dat maakte de waakhond maandag bekend.

Volgens de organisatie, waar onder meer Oxfam Novib, FNV en Milieudefensie achter schuilgaan, is de lening tegenstrijdig met het in november genomen besluit van ING om minder te investeren in kolen. Ook voor Rabobank strookt de gezamenlijke lening van 218,6 miljoen euro aan de Russische kolengigant SUEK niet met het imago van de bank als marktleider op het gebied van duurzame energieopwekking, aldus De Eerlijke Bankwijzer.

Omdat het een herfinanciering betreft van een bestaand krediet, past de investering volgens ING wel degelijk binnen het eigen, aangescherpte beleid. De bank verstrekt geen nieuwe leningen aan bedrijven in de kolensector, maar heeft volgens een woordvoerder nog wel een verantwoordelijkheid ten opzichte van bestaande klanten.

Een woordvoerster van Rabobank benadrukte in een reactie dat de lening betrekking heeft op de export van kolen en niet op de productie. Ze voegde daaraan toe dat de bank een kleine 7 miljoen euro aan investeringen in steenkoolwinning heeft uitstaan, tegen 3,8 miljard euro in duurzame energie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,772
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden