Clicky


Caterpillar verlaagt winstverwachting

Caterpillar verlaagt winstverwachting
22-04-2016 14:22 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP

PEORIA - Het Amerikaanse Caterpillar rekent dit jaar op een lagere winst dan eerder gedacht. Dat maakte de fabrikant van onder meer grote mijnbouwtrucks, graafmachines en bulldozers vrijdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Het bedrijf worstelt met de malaise in de grondstoffensector en de afzwakkende economie van opkomende markten als China en Brazilië. Voor 2016 wordt nu een winst van 3 dollar per aandeel voorspeld, waar begin dit jaar nog werd uitgegaan van 3,50 dollar. De lagere winst komt door hogere herstructureringskosten en een lagere verwachte omzet.

De omzetverwachting ging omlaag naar 40 tot 42 miljard dollar, terwijl eerder op 40 tot 44 miljard dollar werd gerekend. Die afname is volgens het concern toe te schrijven aan onder meer lagere opbrengsten uit transport en mijnbouw.

De cijfers over het eerste kwartaal waren, zoals verwacht, aanzienlijk slechter dan een jaar eerder. Het bedrijf zag de omzet teruglopen van 12,7 miljard dollar naar 9,5 miljard dollar. De winst per aandeel zakte van 2,03 dollar naar 0,46 dollar.