Clicky


FNV haalt handtekeningen op tegen camera's in vrachtwagencabine bij Van der Werff Heerenveen

FNV haalt handtekeningen op tegen camera's in vrachtwagencabine bij Van der Werff Heerenveen
22-04-2016 15:00 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

HEERENVEEN - FNV Transport en Logistiek gaat vrijdagmiddag vanaf 15:00 uur bij transportbedrijf Van der Werff in Heerenveen handtekeningen van chauffeurs ophalen tegen het plaatsen van camera’s in vrachtwagencabines. Vorige week vrijdag deden ze dat ook bij Kuijpers Transport in Veghel.

TVM heeft aangekondigd bij wijze van proef camera’s, zogenaamde eye-trackers, bij circa dertig transportbedrijven te plaatsen om op die manier gegevens te verzamelen die de verkeersveiligheid moeten verbeteren. Transportonderneming Van der Werff is één van die ondernemingen.

‘Pak de oorzaken aan: vermoeidheid en afleiding’

De FNV is voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar tegen het plaatsen van dergelijke camera’s. Volgens FNV heeft onderzoek aangetoond dat vermoeidheid en afleiding belangrijke oorzaken zijn van ongevallen waar vrachtwagens bij betrokken zijn.

"De verkeersveiligheid kan daarom veel beter aangepakt worden door de planningen van transportondernemingen realistischer te maken en de vaak extreem lange werkweken terug te dringen. Ook pleit de FNV voor het terughoudend omgaan van transportondernemingen met informatie versturen via de boordcomputer. Dit leidt chauffeurs af. Het plaatsen van camera’s werkt averechts. De chauffeur voelt zich bespied en wordt door nog meer apparatuur afgeleid", aldus Egon Groen, bestuurder FNV Transport & Logistiek.

“TVM kan zijn geld beter besteden aan een bewustwordingscampagne voor andere weggebruikers, die zich vaak niet realiseren welk effect hun rijgedrag heeft op vrachtwagens. Dan moet je denken aan snijden, veel te laat in- en uitvoegen of geen afstand houden.”