Clicky


Vijftig Belgische transportbedrijven stappen naar rechter vanwege kilometerheffing

Vijftig Belgische transportbedrijven stappen naar rechter vanwege kilometerheffing
22-04-2016 11:33 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Meer dan vijftig transportbedrijven uit België vechten de kilometerheffing voor vrachtwagens aan voor de rechtbank van Brussel. Dat schrijft de krant L’Echo vrijdag. Ze vragen de aanstelling van een expert om onder meer de betrouwbaarheid van de registratietoestellen na te controleren.

De transportbedrijven slepen Viapass, het interregionale orgaan dat de kilometerheffing coördineert, en Satellic, het bedrijf dat instaat voor de dienstverlening van het nieuwe systeem, voor de rechtbank.

De betrokken bedrijven vragen de aanstelling van een gerechtelijke expert. Die moet onder meer nagaan of de registratietoestellen voldoende betrouwbaar zijn. Tot daarover uitsluitsel is, willen de transportbedrijven dat er geen facturen voor de inning worden gestuurd. Volgens de transportbedrijven zijn er verschillende problemen met het systeem.

Vorige week spanden transportfederatie UPTR en het Luikse transportbedrijf Defraigne een kort geding aan tegen de kilometerheffing. Ook deze procedures waren gericht tegen Viapass en Sattelic.

De rechtbank verwierp het geding van de UPTR als niet ontvankelijk, omdat de transportfederatie niet "persoonlijk is onderworpen aan de kilometerheffing". Er is geen contractuele band tussen de UPTR en Satellic.

Het geding van het transportbedrijf Defraine werd ontvankelijk maar niet gegrond verklaard. Het transportbedrijf beriep zich op een probleem met betrekking tot het coderen van de kastjes in haar vrachtwagens. Het toegelaten maximumgewicht zou verkeerd en hoger dan de werkelijkheid gedoceerd zijn. De rechter oordeelde dat "dit probleem geen expertise noch een opschorting van de heffingsprocedure noodzakelijk maakt".