Clicky


Laatste deurwisseling Prinses Beatrixsluis snel verlopen

Laatste deurwisseling Prinses Beatrixsluis snel verlopen
21-03-2013 16:50 | Algemeen | auteur de redactie
Rijkswaterstaat heeft ook de laatste van de vier hefdeuren van de Prinses Beatrixsluis van 16 t/m 20 maart ruim binnen de geplande tijd vervangen. De bijbehorende stremming voor de scheepvaart van een van beide sluiskolken werd twee dagen eerder opgeheven dan was aangekondigd. De sluisdeuren en kabels kunnen er weer 20 jaar tegen. De reservedeur wordt nog gerenoveerd en keert eind dit jaar terug.

In september 2011, januari 2012 en juni 2012 waren de eerste drie deuren al vervangen. Alle deurwisselingen zijn zonder problemen verlopen. Iedere keer verliep het werk steeds sneller dan vooraf was gepland. Deze laatste deur werd binnen vijf etmalen vervangen. De gestremde sluiskolk werd op 21 maart om 0.30 uur weer vrijgegeven voor de scheepvaart.

Schippers kregen ook bij deze laatste deurwissel te maken met wachttijden die vaak 3 à 5 uur tot maximaal 7 uur opliepen. Twitter is ingezet om schippers over actuele wachttijden op de hoogte te houden zodat ze bijtijds eventuele andere keuzes konden maken. Schippers hebben bij de eerdere deurwisselingen aangegeven dat ze de Twitterdienst erg waarderen.

Ook de sluismeesters hielpen schippers bij het maken van andere keuzes. De alternatieve omvaarroute over het Merwedekanaal is daardoor goed gebruikt.

Rijkswaterstaat ontving geen klachten van schippers, omwonenden of andere belanghebbenden. Vooraf en tijdens alle deurwisselingen ging continu veel aandacht uit naar het zorgvuldig informeren van alle betrokkenen.

©Foto: Rijkswaterstaat

Verloop vierde deurwissel
De aannemer heeft de eerste anderhalve dag besteed aan het ontkoppelen van de deur en het losmaken van onderdelen zoals de schuiven. Zondagmiddag werd de oude en bijna 170 ton zware deur met een lier uit de heftoren gehesen en in de nacht erna kwam de opgeknapte deur op zijn plaats te hangen. In de resterende drie dagen zijn de hijskabels vervangen, is de nieuwe deur aangekoppeld en is alles getest.

De deuren zijn nu om de beurt opgeknapt en kunnen er weer 20 jaar tegen. De nu weggehaalde deur wordt de komende tijd gerenoveerd. De renovatie is helemaal afgerond als deze deur eind dit jaar terugkeert als nieuwe reservedeur. Deze komt dan in de berging langs het Lekkanaal te hangen, dat zal gebeuren zonder stremming voor de scheepvaart.