Clicky


Asscher schrapt minimumjeugdloon vanaf 21 jaar

Asscher schrapt minimumjeugdloon vanaf 21 jaar
21-04-2016 10:24 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Jongeren vanaf 21 jaar gaan hetzelfde minimumloon verdienen als volwassenen. Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) schaft het minimumjeugdloon af voor jongeren tussen 21 en 23 jaar, want "volwassenen verdienen een volwassen loon", aldus Asscher.

Hij presenteerde zijn voorstellen donderdag in Den Haag in aanwezigheid van enkele tientallen enthousiaste actievoerders van de jongerenvakbond van de FNV. De afschaffing gebeurt in twee stappen: volgend jaar en in 2019. Het loon van jongeren van 18, 19 en 20 jaar stijgt mee om het risico te beperken dat de verschillende leeftijden een rol gaan spelen bij het aannemen van mensen.

De Tweede Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, pleitte al langer voor een verhoging van jeugdlonen. Om te voorkomen dat bedrijven jongeren te duur gaan vinden, komt er voor werkgevers een compensatieregeling.

Door die vergoeding kan ook coalitiepartner VVD zich vinden in de verhoging. De VVD spreekt over een "evenwichtige'' regeling. De liberalen vreesden onder meer dat de jeugdwerkloosheid zou stijgen.

Asscher pakt ook een knelpunt aan bij het seizoenswerk, bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw en in de recreatiesector. Werkgevers mogen seizoenswerkers na drie maanden pauze weer in dienst nemen, als ze dat maar vastleggen in een cao.

Het gaat hier om een uitzondering van de wet, waarin staat dat werknemers na drie contracten (met een onderbreking van maximaal zes maanden) een vast contract moeten krijgen. Veel seizoenswerkers dreigden door deze regeling hun baan te verliezen.

Ook houden werknemers die langdurig ziek zijn, recht op een transitievergoeding maar hun werkgever wordt gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds. Dat betekent wel een verhoging van de premie.