Clicky


Ruim 700 incidenten gemeld met orde verstorende vliegtuigpassagiers

Ruim 700 incidenten gemeld met orde verstorende vliegtuigpassagiers
20-04-2016 13:31 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Het aantal voorvallen met passagiers die de orde op luchthavens of in vliegtuigen verstoren, ook wel ‘unruly pax’ (UP) genoemd, blijft stijgen. Van 627 in 2013 naar 722 in 2015. Naast veel overlast vormen UP ook een potentieel risico voor de vliegveiligheid. Opvallend is dat drank- of drugsgebruik en agressief gedrag vaak hand in hand gaan.

In absolute aantallen doen zich meer incidenten van UP voor op (middel)lange afstandsvluchten dan op korte vluchten. Dat blijkt uit een analyse van het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen (ABL) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze is 20 april gepubliceerd.

De grootste groep unruly pax vertoont agressief gedrag of volgt bijvoorbeeld aanwijzingen niet op (37 procent), gevolgd door passagiers die roken (35 procent) en overmatig gebruik van alcohol en/of drugsgebruik (28 procent). De meeste voorvallen vinden plaats op de lange afstanden, vooral met rokers. Op vluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland en van Nederland naar Spanje worden de meeste meldingen gemaakt van unruly pax.

Risico’s

Incidenten met orde verstorende passagiers kunnen niet alleen het cabinepersoneel onnodig veel werk opleveren, maar kunnen ook een gevaar vormen voor de veiligheid. In het algemeen is de gevaarzetting indirect. Daarbij kan gedacht worden aan fysiek geweld, brandgevaar door roken in het toilet eventueel in combinatie met het saboteren van de rookmelder of het toebrengen van verwondingen aan passagiers en/of het personeel. In 2015 waren vijf incidenten gemeld door Nederlandse maatschappijen met een directe impact op de vlucht, bijvoorbeeld uitwijken naar een andere luchthaven. In drie gevallen zijn buitenlandse maatschappijen uitgeweken naar een Nederlandse luchthaven als gevolg van voorvallen met unruly pax.

ABL

Het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen (ABL), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), registreert en analyseert de verplichte meldingen van voorvallen in de Nederlandse burgerluchtvaart. Doel van het ABL is om, samen met de sector, vroegtijdig trends te signaleren zodat betrokken partijen acties kunnen ondernemen om de vliegveiligheid te verbeteren. Het doen van meldingen aan het ABL is dan ook van essentieel belang. Periodiek rapporteert het ABL aan de sector over de uitkomsten van trendanalyses en de acties die hieruit volgen.

Inspecteurs van de ILT nemen de constateringen van ABL mee in hun overleg met de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen om te bespreken hoe zij de risico’s voor de vliegveiligheid door UP kunnen minimaliseren.