Clicky


Dachser blijft op koers

Dachser blijft op koers
20-04-2016 13:27 | Financieel | auteur Redactie [FE]

ZEVENAAR - Dachser rapporteert een sterke autonome groei voor het jaar 2015. De  omzet van het concern steeg met 6,5 procent tot 5,64 miljard euro. Het aantal zendingen steeg met 4,0 procent tot 78,1 miljoen, terwijl tonnage met 5,2 procent toenam tot 37,3 miljoen ton. De positieve ontwikkeling was vooral te danken aan de Europese landactiviteiten voor levensmiddelen en industriële goederen.  

“We plukken de vruchten van ons lange termijn investeringsbeleid en groeistrategieën, welke we consequent implementeren in de gehele organisatie”, legt Dachser CEO Bernhard Simon uit. “De  export in Europa blijft onze groeimotor, daarbij komen nog totaaloplossingen die op intelligente wijze land, lucht- en zeevracht combineren. Onze klanten waarderen zeker ook het feit dat we ons consequent richten op kwaliteit.”

De ontwikkeling in detail

Binnen het businessfield Road Logistics, dat goed is voor 72 procent van de omzet, blijft Dachser European Logistics (EL) profiteren van de groeimotor export. Dachser heeft met transport en opslag van industriële goederen een omzet van 3,433 miljard euro (+ 5,5 procent) gegenereerd in 2015. Zendingen en tonnage stegen respectievelijk met 3,8 en 4,2 procent.

"We waren, in dit voor Europa moeilijke jaar, dankzij uiterst deskundig en flexibel manoeuvreren in de markt, in staat om te groeien in alle regionaal georiënteerde business units voor landtransport", zegt Bernhard Simon.

Naast de sterke, op export gedreven prestaties in Duitsland en Frankrijk, waren er ook dubbele groeicijfers in de business units EL Noord-Centraal-Europa en EL Iberia.

"De nieuwe opzet van Azkar op Europese activiteiten heeft succesvolle resultaten opgeleverd", zegt Bernhard Simon. "We waren in staat om het vertrouwen van grote klanten te winnen en hebben ook geïnvesteerd in nieuwe markten. In het afgelopen jaar hebben we 48 Iberische kantoren uitgerust voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, en daarmee toegang gekregen tot de Spaanse chemische industrie, die sterk op de export gericht is."

Dachser Food Logistics groeide het snelst met 8,1 procent tot een omzet van 741 miljoen euro.  Food Logistics heeft dit succes vooral te danken aan een sterke ontwikkeling in Duitsland.  Ook het European Food Network heeft zich goed ontwikkeld wat betreft het grensoverschrijdende transport van levensmiddelen. Met dertien partners, acht correspondenten en regelmatige lijndiensten tussen 29 landen is dit het levensmiddelennetwerk met de grootste dekking in Europa.

"We dragen bij aan het succes door verder te investeren in het netwerk. We hebben onlangs een nieuwe vestiging geopend in Erlensee, in de buurt van Frankfurt, die ook als centrale hub voor levensmiddelentransporten in Europa zal dienen", zegt Bernhard Simon.

Dachser Air & Sea Logistics heeft in 2015 een omzetgroei van 8,0 procent gegenereerd en droeg in totaal 1,599 miljard euro bij aan de omzet van het concern.

"We zijn al gevestigd in 's werelds belangrijkste economische centra, rechtstreeks of via partners, dus het afgelopen jaar hebben we ons netwerk geografisch gezien niet significant uitgebreid", legt Simon uit.

"We focussen ons nu meer op gestandaardiseerde processen, geïntegreerde IT-systemen en de nauwe verbinding met het Europese landvervoersnetwerk. We willen onze klanten wereldwijde logistieke oplossingen bieden voor de distributie en procurement. Dit alles in eigen regie en uit eigen hand, hetgeen we ook wel ’Dachser Interlocking’ noemen."

Simon kondigde voor dit jaar grotere investeringen aan: "na een investering van 81 miljoen euro vorig jaar, zullen we in 2016 ongeveer 125 miljoen euro investeren. Een deel van dit geld zal bestemd zijn voor informatietechnologie en technische apparatuur.  Net als in voorgaande jaren, zal het overgrote deel in ons European Road Logistics netwerk gestoken worden. In Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Polen zullen we gaan uitbreiden of nieuw bouwen."