Clicky


Frankrijk gaat controle vrachtverkeer drastisch verscherpen

Frankrijk gaat controle vrachtverkeer drastisch verscherpen
20-04-2016 09:39 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS - Frankrijk gaat de controles op het goederenvervoer verscherpen. De afgelopen maanden zijn hiervoor al meerdere gesprekken geweest. Het laatste overleg was op 14 april jongstleden. Het volgende werkoverleg tussen betrokken ministers, vakbonden, werkgevers en andere belangenorganisaties voor het goederenvervoer zal na de zomer hervat worden. Echter Alain Vidal, de Franse staatssecretaris van Transport, heeft na overleg met alle betrokken partijen al drie maatregelen aangekondigd die direct van kracht zullen zijn.

Allereerst zullen de controles op laad- en losplaatsen worden verscherpt. Daarnaast zal er strenger opgetreden worden tegen fraude met de tachograaf. Hiervoor zal een 'Fraud Task Force' gevormd worden om de opsporing van fraude te vergroten.

Als derde maatregel zullen de maatregelen voor overtredingen drastisch verhoogd gaan worden om ze zo "meer afschrikwekkend" te maken. Zo is het mogelijk om hoge bestuurlijke boetes op te leggen en een voertuig in beslag te nemen in situaties van ernstige overtredingen.

Cabotage

De Franse politie zal scherper gaan controleren op de cabotage. Bedrijven die zich niet houden aan de cabotageregels hangt een fikse boete boven het hoofd. Daarnaast kan de chauffeur een rijverbod voor een jaar krijgen.

Hoge boetes en/of gevangenisstraf

Daarnaast zal men actief controleren op naleving van de rij- en rusttijden en het genieten van de weekendrust in het voertuig. Bij ernstige overtredingen kan de boete oplopen tot maximaal 30.000 euro en/of een gevangenisstraf van één jaar.

In Frankrijk rijden jaarlijks zo'n 100.000 vrachtwagens waarvan de heflt niet op Frans kenteken geregistreerd is.