Clicky


Unieke samenwerking tussen H.Essers en Rode Kruis-Vlaanderen

Unieke samenwerking tussen H.Essers en Rode Kruis-Vlaanderen
18-04-2016 11:41 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

GENK(B) - Ziekenhuizen, woonzorgcentra of andere zorgverleners beheren hun stocks en transport vaak nog zelf. Dat kost tijd én vraagt een goede organisatie. Het spreekt voor zich dat Rode Kruis-Vlaanderen daar weinig of geen expertise in heeft, de logistieke sector wél. Daarom ook dat Rode Kruis-Vlaanderen in mei 2015 een samenwerking aanging met logistiek dienstverlener H.Essers.

Na een grondige analyse van de spelers in de markt van transport en warehousing koos Rode Kruis-Vlaanderen ervoor om in zee te gaan met het familiebedrijf H.Essers voor een periode van 5 jaar. Veerle Carpels, directeur Aankoop bij Rode Kruis-Vlaanderen: “Binnen de Dienst voor het Bloed hadden we verschillende magazijnen, verspreid over heel Vlaanderen, die bevoorraad werden door dezelfde leveranciers, soms met identieke producten. Nu we onze verschillende magazijnen centraliseren onder één platform bij H.Essers kunnen we efficiënter werken, beter monitoren en sneller schakelen. Door logistiek en transport uit te besteden -het aankoopproces blijven we zelf beheren-, kunnen we ons bovendien beter focussen op onze kerntaken.” 

Beter overzicht op voorraad én kosten

Voor de samenwerking had Rode Kruis-Vlaanderen geen gedetailleerde data of software om de performantie en efficiëntie van zijn logistieke werking eenvoudig te monitoren. Samen met H.Essers wordt nu een uitgebreide en nauwkeurige rapportering opgezet. Door nauw te overleggen, zowel operationeel als strategisch, en regelmatig samen de processen te analyseren, krijgen H.Essers en het Rode Kruis zicht op waar ze efficiënter kunnen werken, zowel op kwalitatief als logistiek gebied.

Met zorg bewaard en vervoerd

Welk materiaal H.Essers voortaan beheert voor Rode Kruis-Vlaanderen? Jan Lampaert, Strategic Sales Manager Health Care bij H.Essers verduidelijkt: “Denk aan materiaal om donoren te werven (affiches, banners…), om bloed af te nemen (bloedzakken, steriele naalden) en alles wat nodig is voor de tests, het onderzoek en de verwerking van bloedproducten.“

Veiligheid bij de bloedvoorziening is een topprioriteit voor het Rode Kruis. Voor heel wat materiaal moet H.Essers dan ook rekening houden met strikte bewaartemperaturen. Die worden 24/7 gemonitord, zowel tijdens de opslag als het transport. Er werd ook een efficiënt transportplan uitgewerkt, met voor elke site (de verschillende donorcentra, de collectevoorbereidingsplaatsen en de diagnostische labs) aparte en vaste bevoorradingsmomenten, rekening houdend met de specifieke noden. 

Veerle Carpels concludeert: “Intussen werken we bijna een jaar samen met H.Essers. Er zijn intussen al een aantal optimalisaties doorgevoerd. We zijn ervan overtuigd dat we, door nauw samen te werken, nog heel wat verbeteringsprojecten kunnen onderzoeken en in praktijk brengen.”