Clicky


Wortmann (CDA) bezorgd over Brussels budget binnenvaart

Wortmann (CDA) bezorgd over Brussels budget binnenvaart
12-03-2013 09:58 | Algemeen | auteur de redactie
BRUSSEL - Europarlementariër Corien Wortmann-Kool (CDA) maakt zich zorgen over het budget voor het actieplan NAIADES II voor meer binnenvaart in Europa. Nu EU-begroting wordt verkleind, dreigt het mes te worden gezet in het actieplan. Dat zou een streep zetten door regelingen zoals voor modernere schepen, promoten van de sector en aanboren van nieuwe markten.

"De binnenvaart is onmisbaar en erg milieuvriendelijk", zegt Wortmann. Zij vraagt donderdag van de Europese Commissie voldoende geld voor het NAIADES II plan tussen 2014-2020. "Landen zoals Nederland hebben meer binnenvaart nodig om het verkeer in goede banen te leiden. De Europese Commissie zegt dat binnenvaart hoog op de agenda staat: dan moet Brussel ook het bijbehorende geld op tafel leggen."

Het EU-budget voor verkeer, energie en telecom daalt 29% in het akkoord dat premier Mark Rutte (VVD) afsloot met leiders van andere EU-landen. De Europese Commissie maakt nu een onderverdeling van het budget naar de programma's. Wortmann heeft daarom vragen gesteld aan de Europese Commissie over NAIADES II.

Het NAIADES II actieprogramma wordt in mei gelanceerd door de Europese Commissie. Doel is de positie van de binnenvaart in Europa versterken. Het eerdere NAIADES actieplan bevatte ook ambitieuze voorstellen, maar kampte met een krap budget.