Transport Online - Brandbrief grote gemeenten over opvang

Brandbrief grote gemeenten over opvang

Brandbrief grote gemeenten over opvang
18-04-2016 09:59 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De vier grote steden dreigen een afspraak over de huisvesting van 8000 asielzoekers met een verblijfsvergunning niet na te komen. In een brandbrief, die zondag naar de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is gestuurd, spreken de gemeentebesturen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hun grote zorgen uit. Acht wethouders van de steden onderstrepen deze zorgen in een ingezonden brief in de Volkskrant.

"Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats'', aldus de gemeenten. Als er niet voldoende middelen beschikbaar zijn, zullen er volgens de grote steden 'onverantwoorde situaties' ontstaan. De gemeenten zeggen dan te moeten bezuinigen op andere voor veel inwoners belangrijke terreinen.

Eind vorig jaar hebben de vier grote steden met het Rijk afgesproken dat ze 7781 asielzoekers met een verblijfsvergunning onderdak gaan bieden dit jaar. Daardoor moet de druk op asielzoekerscentra afnemen en moet voorkomen worden dat er dit jaar weer crisisopvang moet komen voor nieuwe asielzoekers.

Bestuursakkoord

De gemeenten beloofden ook onder meer onderwijs en zorg te regelen. Daarover zouden Rijk en gemeenten op 28 april een bestuursakkoord tekenen. Maar de vier gemeenten zeggen dat het kabinet ze te weinig geld biedt om het hele pakket goed te kunnen uitvoeren. "Op dit moment is het verschil tussen wat gemeenten nodig hebben en wat het Rijk biedt nog honderden miljoenen euro's", schrijven de wethouders in de krant.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil niet verder ingaan op de zaak. De gesprekken met de gemeenten om tot afspraken te komen zijn nog gaande, aldus een woordvoerster.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,656
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions