Clicky


EU-lidstaten zetten in op mondiale CO2-reductiemaatregelen in luchtvaart en scheepvaart

EU-lidstaten zetten in op mondiale CO2-reductiemaatregelen in luchtvaart en scheepvaart [+video]
15-04-2016 11:23 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Wat kan de EU doen om te komen tot effectieve mondiale maatregelen om de CO2-uitstoot in de lucht- en scheepvaart te beperken? Op de tweede dag van de informele Transport- en Milieuraad op 15 april in Amsterdam bespreken de ministers hoe de luchtvaart en scheepvaart kunnen bijdragen aan het realiseren van de afspraken uit het klimaatakkoord in Parijs.

Klimaatconferentie Parijs: opwarming aarde beperken

Tijdens de Klimaatconferentie in 2015 in Parijs (COP21) stemden 195 landen in met een nieuw bindend klimaatakkoord. Daarmee moeten zij de uitstoot van broeikasgassen terugdringen en de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde.

Grote groei luchtvaart en scheepvaart leidt tot meer broeikasgassen

De luchtvaart is een van de snelst groeiende bronnen van broeikasgassen. Naar verwachting stijgen de emissies tot 2020 met 70 procent, vergeleken met 2005. Ook de scheepvaart zal naar verwachting sterk groeien. Zonder aanvullende maatregelen zal de CO2-uitstoot van de scheepvaart daardoor sterk toenemen. Actie in deze sectoren is nodig om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen.

Financiële, economische en sociale maatregelen

De EU streeft naar een ambitieuze en realistische aanpak van de CO2-uitstoot van de lucht- en scheepvaart. Die aanpak moet mondiaal zijn. Daarom werkt de EU samen met de International Civil Aviation Organization (ICAO) en de International Maritime Organization (IMO). De ministers gaan daarom in op de volgende vragen:

Hoe zorgen we voor effectieve maatregelen binnen de ICAO en IMO?
Welke maatregelen dragen bij aan economische groei, werkgelegenheid en een concurrerende lucht- en scheepvaartsector?
En hoe kunnen we samenwerken met bondgenoten en bruggen slaan naar landen met een andere visie?

ICAO wil koolstofneutrale groei vanaf 2020

De ICAO streeft naar koolstofneutrale groei vanaf 2020. De luchtvaartindustrie staat hier volledig achter. Om de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken zet de EU in op CO2-standaarden voor vliegtuigen en een akkoord over een mondiaal marktmechanisme op de Algemene Vergadering van ICAO dit najaar. Er is dringend behoefte aan een dergelijk wereldwijd mechanisme. Het marktmechanisme dat de ICAO nu voorbereid is gebaseerd op offsets. Hiermee kan de luchtvaart de emissies ook buiten de eigen sector compenseren en zo klimaatneutrale groei realiseren. Dit marktmechanisme moet ervoor zorgen dat partijen maatregelen nemen waar ze het meest kosteneffectief zijn.

Grotere energie-efficiëntie alleen is onvoldoende

Van alle goederen in de wereld wordt 90% met schepen getransporteerd, de meest efficiënte manier van vervoer. Door de invoering van nieuwe normen door IMO dient de energie-efficientie van nieuwe schepen tussen 2015 en 2025 in drie stappen nog eens met 30% te verbeteren. Maar er is meer nodig om de klimaatdoelstellingen van Parijs te realiseren. De EU-ministers willen allereerst overeenstemming bereiken over een systeem van gegevensverzameling. Hiermee kan IMO een debat over aanvullende maatregelen voeren op basis van feiten en cijfers.

Schone motoren en lagere havengelden

De lucht- en scheepvaart profiteren al van bestaande duurzame en groene innovaties. Zo zijn er schepen die worden aangedreven door LNG en schepen met schone, zuinige motoren. Wereldhavens als Rotterdam belonen schonere schepen met korting op havengelden. De luchtvaartsector maakt gebruik van zuinigere vliegtuigen en schonere brandstoffen, zoals biokerosine. Verschillende luchthavens, waaronder Amsterdam Schiphol, kiezen voor duurzaam onderhoud.

Openbaar vervoer verduurzamen

Na het overleg over emissiemaatregelen in de lucht- en scheepvaart praten de ministers over maatregelen voor schoner openbaar vervoer. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu tekent tijdens de transport- en milieutop een overeenkomst met alle Nederlandse vervoerspartijen. Daarin spreken zij af dat er snel meer bussen op elektriciteit en waterstof komen in het openbaar vervoer. Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer vrij zijn van schadelijke uitlaatgassen. Dijksma: "Ik hoop dat andere EU-landen de technologie en kennis van de Nederlandse producenten gaan gebruiken."