Clicky


Cuba: wapens op N-Koreaans schip 'Chong Chon Gang' zijn van ons

Cuba: wapens op N-Koreaans schip 'Chong Chon Gang' zijn van ons
17-07-2013 10:09 | Algemeen | auteur de redactie
PANAMA CITY(Novum/AP) - De wapens die de Panamese autoriteiten gevonden hebben op een Noord-Koreaans schip zijn van Cuba. Dat heeft de Cubaanse regering in een verklaring laten weten.

Het gaat volgens de Cubanen om verouderd wapentuig dat in Noord-Korea gerepareerd en gereviseerd zou worden om dan weer terug te keren naar Cuba. Volgens de Cubanen is de operatie nodig om de defensiecapaciteit van het eiland op peil te houden en de nationale soevereiniteit te behouden.

De Panamezen hielden maandag een Noord-Koreaans vrachtschip tegen: de Chong Chon Gang. Onder een lading suiker werd wapentuig ontdekt. Het ging daarbij om een antenne voor een radarsysteem ten behoeve van luchtafweerraketten, twee raketsystemen ter luchtafweer, negen raketonderdelen, twee MIG-21 straaljagers en vijftien motoren voor de MIG-21.

In alle gevallen gaat het om spullen die vroeger gebruikt werden door de Sovjet-Unie en haar satellietstaten in het oosten van Europa.

De Chong Chon Gang is 34 jaar oud. Het schip staat geregistreerd bij een bedrijf in Pyongyang. In 2010 werd het schip al eens aangehouden in Oekraïense wateren. In 2009 deed de Chong Chon Gang de Syrische havenstad Tartus aan, waar de Russische marine een basis heeft. In datzelfde jaar werd het schip zo'n 650 kilometer uit de kust van Somalië aangevallen door piraten.