Meer goederenoverslag in Gentse haven

Meer goederenoverslag in Gentse haven
14-04-2016 11:48 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

GENT - De Gentse haven boekte in het eerste kwartaal van 2016 een totale goederenoverslag van 12,6 miljoen ton. Gent kent hiermee een mooie stijging in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De goederenoverslag via zeevaart houdt stand, die via de binnenvaart stijgt fors. Het Havenbedrijf Gent is opgetogen met dit goede eerste kwartaal.

Met een totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart van 12,6 miljoen ton noteerde Gent bijna 650.000 ton meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, of een stijging van 5,4%. Dit is het beste kwartaal voor de totale overslag via zeevaart en binnenvaart sinds ruim drie jaar.

In het eerste kwartaal blijft de goederenoverslag via zeevaart met een totaal van 6,8 miljoen ton (+ 0,6%) op hetzelfde niveau als in dezelfde periode vorig jaar. Het is meteen het derde beste kwartaal in drie jaar tijd. En net zoals vorig jaar tekent Gent voor de zeevaart tijdens de eerste drie maanden een maandgemiddelde op van 2,2 miljoen ton. Het ingezette herstel blijft aanhouden.

De binnenvaart registreert 5,9 miljoen ton goederenoverslag. Dit is een stijging van 600.000 ton of bijna +12% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Gent boekt het beste kwartaal voor de overslag via binnenvaart sedert half 2013. Het eind vorig jaar afgesloten akkoord tussen stouwers en vakbonden inzake havenarbeid voor binnenvaart heeft zijn effect alvast niet gemist.

Bij de goederenoverslag via zeevaart behoren petroleumproducten (een verdubbeling) en meststoffen tot de stijgers. Chemische producten, ertsen en metaalresiduen en vaste minerale brandstoffen gaan erop achteruit.

Met ruim 1,4 miljoen ton overslag voor de vloeibare bulk via zeevaart is dit voor deze verschijningsvorm het beste kwartaal in vijf jaar tijd.

Voor de binnenvaart doen de producten van de metaalindustrie, petroleumproducten, meststoffen en vaste minerale brandstoffen het zeer goed. Landbouwproducten en chemische producten kennen een daling.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden