Clicky


Rolls-Royce onderzoekt met rederijen mogelijkheden voor autonome schepen

Rolls-Royce onderzoekt met rederijen mogelijkheden voor autonome schepen
14-04-2016 11:18 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

DE AAWA, onderdeel van Rolls-Royce, onderzoekt samen met een aantal rederijen de mogelijkheden voor autonome schepen. Ferrymaatschappij Finferries en bulkcarrier ESL Shipping Oy zullen participeren in het project.

De AAWA zal universiteiten, scheepsbouwers, fabrikanten van scheepsapparatuur en juristen samenbrengen om de mogelijkheden van autonome schepen in de praktijk te verkennen.

Finferries zal het project steunen door middel van een reeks testen met hun 65 meter lange veerboot, de Stella, in verschillende weersomstandigheden.

Mats Rosin, Finferries, Managing Director, zei: "Finferries is verheugd te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een veiliger scheepvaart door het vinden van de optimale, meest kosteneffectieve combinatie van visuele en thermische camera's, radar en LIDAR om het navigeren helpen veiliger te maken en aanvaringen te voorkomen."

ESL Shipping Ltd zal helpen het project ondersteunen door de gevolgen van autonome schepen te testen voor de short sea vrachtsector.

Mikki Koskinen, ESL Shipping Oy, Managing Director, zei: "We hebben gezien dat er een toenemende belangstelling is voor, en de acceptatie van op afstand bestuurbare en autonome technologieën wereldwijd voor de transport- en logistieke sector. Hoewel niet alle schepen op afstand zullen worden geëxploiteerd of autonoom zullen zijn, vormen deze ontwikkelingen wel een potentieel om het werk van zeelieden te vereenvoudigen. Het werk zal niet verdwijnen, maar het zal anders en aantrekkelijker worden voor de jongere generaties. Door deelname aan het AAWA project zullen we een vroeg inzicht krijgen in de impact van een dergelijke transformatie van onze industrie, ons bedrijf en de levens van de mensen die er werken."



Verheugd over de bedrijven die het project steunen zegt Mikael Makinen, directeur bij Rolls-Royce Marine: "Autonome scheepvaart is de toekomst van de maritieme industrie. Het autonome schip zal een revolutie voor de scheepvaart. Ik ben blij met de betrokkenheid van zowel Finferries en ESL Shipping en kijk uit naar de commerciële ervaringen en inzichten die het project zal brengen."

Het project zal tot eind 2017 lopen.