Clicky


'Bestuurder Emirates weigert topbaan AF-KLM'

'Bestuurder Emirates weigert topbaan AF-KLM'
14-04-2016 10:29 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

PARIJS - Air France-KLM heeft in zijn zoektocht naar een nieuwe topman een blauwtje gelopen bij Thierry Antinori, de Franse nummer twee bij zijn Arabische concurrent Emirates. Dat schrijft zakenkrant La Tribune donderdag op gezag van niet nader genoemde bronnen.

Antinori begon zijn loopbaan in de luchtvaart in de jaren tachtig bij Air France, maar stapte in 1999 over naar de Duitse aartsrivaal Lufthansa. Sinds 2011 werkt hij bij Emirates, waar hij inmiddels de functie van commercieel directeur bekleedt.

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM kondigde vorige week zijn vroegtijdige vertrek aan. Hij wordt de baas van brancheorganisatie IATA. Antinori werd genoemd als een mogelijke opvolger, maar de luchtvaartveteraan zou zijn voormalige werkgever desgevraagd nee hebben verkocht.

Een andere grote naam die in Franse media vaak de revue passeert, is die van Fabrice Brégier, topman van vliegtuigfabrikant Airbus. La Tribune weet te melden dat hij in ieder geval nog niet officieel nee heeft gezegd.

De nieuwe baas wacht een lastige klus. Hij of zij zal in tegenstelling tot De Juniac in staat moeten zijn het vliegend personeel in Frankrijk te overtuigen van de noodzaak om harder te werken voor hetzelfde geld. Alleen zo kan het bedrijf ook op termijn de ongekend felle concurrentie in de luchtvaart overleven.

Een mogelijk complicerende factor voor het headhuntersbureau dat Air France-KLM heeft ingeschakeld, is het vermoedelijk relatief lage salaris dat klaarligt voor de nieuwe bestuursvoorzitter. Zowel het basissalaris als de maximale bonus van De Juniac bedraagt zes ton. Dat is voor luchtvaartbegrippen niet bijster veel.

De Juniac streek over het jaar 2015 overigens bijna 1,1 miljoen euro op. Naast zijn basissalaris van zes ton kreeg hij een bonus van 462.000 euro, blijkt uit documenten die Air France-KLM deze week heeft gepubliceerd.