Transport Online - Tbs Bart van U. voor doden Borst en zus

Tbs Bart van U. voor doden Borst en zus

Tbs Bart van U. voor doden Borst en zus
13-04-2016 13:24 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Bart van U. is veroordeeld tot tbs voor het doden van oud-minister Els Borst (februari 2014) en zijn zus Loïs (januari 2015). Beide vrouwen werden met tientallen messteken om het leven gebracht. Volgens de rechters is Van U. niet toerekeningsvatbaar voor de misdrijven vanwege zijn geestelijke stoornis.

Van U. heeft beide misdrijven bekend. Volgens deskundigen is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Van U. vermoordde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht om degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid te doden.

De commissie-Hoekstra deed eerder onderzoek naar wat er allemaal is misgegaan rond Bart van U., waardoor hij niet werd opgepakt voordat hij Borst doodstak. Daarin werd geconcludeerd dat er grote fouten zijn gemaakt door politie, Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Volgens de rechters heeft Van U. in beide gevallen gehandeld in een plotselinge opwelling. Daarom is sprake van doodslag.

De rechtbank wijkt met de conclusie dat Van U. volledig ontoerekeningsvatbaar is, af van de conclusie van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Die onderzochten de geestelijke conditie van de veroordeelde. "Door zijn ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven'', concluderen de rechters. "In die andere wereld heeft hij zijn eigen zus en mevrouw Borst om het leven gebracht. Toen was sprake van een massale doorwerking van zijn ziektebeeld.''

Het Openbaar Ministerie had naast tbs nog acht jaar cel geëist. De aanklagers vonden dat de misdrijven Van U. wel gedeeltelijk konden worden aangerekend, net als de deskundigen. Het OM bestudeert het vonnis en kijkt vervolgens of het in beroep gaat, reageert een woordvoerder.

Van U.'s advocate Noëlle Pieterse zegt dat haar cliënt het vonnis nu nog niet echt kan bevatten. Zelf is ze wel tevreden met het resultaat. Ze had namelijk gepleit om Van U. alleen tbs op te leggen.Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,296

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions