FNV: Nieuwe arbeidscontracten Bos Logistics onnodig

FNV: Nieuwe arbeidscontracten Bos Logistics onnodig
12-04-2016 18:43 | Transport Online | auteur Redactie [MV]

SCHIPHOL - "Recentelijk kregen mijn collega’s en ik die 10 jaar of langer in dienst zijn, van de directie van Bos Logistics te horen dat wij een nieuw contract krijgen”, zegt één van de chauffeurs die actief is op Schiphol. Ook voor werknemers van de vestiging in Rotterdam is er zo’n nieuwe overeenkomst. FNV-bestuurder Michiel Boer vindt het nieuwe contract onnodig.

Een chauffeur: “Wij vroegen aan de directie waarom wij een nieuw contract krijgen. En kregen te horen dat de huidige arbeidsovereenkomst niet meer van deze tijd is. Wij hebben twee weken geleden dat nieuwe contract opgehaald en ze zeiden dat wij het maar moesten na laten kijken. En erachter zouden komen dat er geen addertje onder het gras zit.”

“Tijdens het lezen is snel duidelijk geworden dat er schokkende dingen in staan. Advocaten en vakbondsbestuurders zeiden direct dat wij niet moeten tekenen”, vertelt de geschrokken chauffeur verder.

Eenzijdig wijzigen

“Zo kan de directie de overeenkomst met de chauffeur eenzijdig wijzigen. Er staat te lezen dat de werkgever het recht heeft om de overeenkomst te wijzigen als daar reden toe is”, vertelt hij.

En: “Er staat ook dat in geval van tegenstrijdigheden in de overeenkomst en de cao, het contract altijd zal voorgaan.”

“Verder dreigen ze in het contract zes keer met ontslag op staande voet. Bijvoorbeeld als het rijbewijs één dag verlopen is. Over eerst waarschuwen staat niets. Een advocaat heeft al laten weten dat dit geen goede verstandhouding is tussen werkgever en werknemer.”

“Iedere week krijgen verschillende chauffeurs bij Bos Logistics zo’n contract aangeboden. Van de 40 chauffeurs die nu zo’n exemplaar hebben, zijn er volgens mij slechts twee geweest die hun handtekening hebben gezet. De meerderheid wil het niet.”

“Wij wachten nu op het moment dat de directeuren Frank Bos sr. en Ton de Winter ons roepen om erachter te komen of wij tekenen of niet.”

Oude contract geldig

Bestuurder Michiel Boer van FNV reageert op de kwestie: “Wij zijn door chauffeurs benaderd en hebben het contract gelezen. Het wordt nog verder nagekeken. Ze zijn inderdaad bedoeld voor chauffeurs die langer dan 10 jaar in dienst zijn.”

“Als reden wordt er opgegeven dat het oude contract niet voldoet aan de nieuwe regels. Die is één A4tje en het nieuwe exemplaar telt zes pagina’s. Met dat ene velletje kan de werkgever niet veel, vandaar de nieuwe versie. Dat is voor de werknemers een verslechtering. Maar de chauffeurs hebben een dienstverband en het oude contract is gewoon geldig.”

Niet tekenen

“Wij adviseren de chauffeurs om het nieuwe contract niet te tekenen. Ik heb ook begrepen dat er gezegd zou zijn dat dit vanuit de vakbonden zou komen. Maar dat is geenszins het geval.”

Boer: "Wij willen hierover met Bos Logistics in gesprek."

Reactie

Transport Online heeft dinsdagnamiddag bij Bos Logistics nadrukkelijk om commentaar van de directeuren Frank Bos sr. En Ton de Winter gevraagd. Die waren helaas niet bereikbaar voor een reactie.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,793
Diesel1,485

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden