Transport Online - Nederland voert commando over EU-antipiraterijmissie

Nederland voert commando over EU-antipiraterijmissie

Nederland voert commando over EU-antipiraterijmissie
14-07-2013 16:29 | Piraterij | auteur de redactie
Amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt is zondag 14 juli uit Den Helder vertrokken naar de Hoorn van Afrika om de piraterij te bestrijden. De Johan de Witt gaat vier maanden als stafschip meedoen aan de EU-missie Atalanta en krijgt een internationale staf aan boord onder leiding van commandeur Peter Lenselink.

Naast het verstoren van de activiteiten van piraten, escorteren de marineschepen onder de vlag van de Europese Unie kwetsbare vaartuigen en schepen varend voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.


Uitgerust
Zr. Ms. Johan de Witt is uitgerust met twee Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando en een onbemand vliegtuigje, de ScanEagle, van de Koninklijke Landmacht. Daarnaast heeft het schip een Enhanced Boarding Element van het Korps Mariniers aan boord, dat is gespecialiseerd in het enteren van verdachte schepen. Ook vaart een Maltees beveiligingsteam (Vessel Protection Detachement) mee dat op zeer kwetsbare schepen kan overstappen.

Nederland draagt sinds 2009 bij aan piraterijbestrijding voor de kust van Somalië, zowel in EU- als in NAVO-verband. Het multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk vaart momenteel in het missiegebied onder NAVO-vlag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions