Clicky


Rechtbank wil Plasterk horen in zaak-Van Rey

Rechtbank wil Plasterk horen in zaak-Van Rey
11-04-2016 16:44 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) "licht graag toe'' wat hij getwitterd heeft in reactie op het strafproces tegen ex-VVD’er Jos van Rey. Dat zegt zijn woordvoerder. De rechtbank in Rotterdam wil de bewindsman volgende week horen, nu Plasterk zich op 5 april heeft uitgelaten over uitspraken die Van Rey deed tijdens een eerdere zitting.

Van Rey zei dat het gangbaar was om geheime informatie bij burgemeestersbenoemingen te delen. Hij noemde dat 'klankborden'. Plasterk twitterde in reactie daarop: "Heb nu zeer veel burgemeesters en CdKs voorgedragen zien worden. 'Iedereen doet aan klankborden' is niet waar''.

Het is niet gebruikelijk dat politici en bewindslieden zich uitlaten over lopende strafzaken. Daarom wil Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) van Plasterk weten waarom hij zich toch in de lopende rechtszaak tegen politicus Van Rey heeft gemengd.

Van Rey staat tot en met juni terecht voor onder meer het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou hij stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen, stelt het Openbaar Ministerie.

De rechtbank neemt in het vonnis pas het besluit of ze bevoegd is om te oordelen over de verdenkingen die Van Rey als ambtsmisdrijf zou hebben gepleegd. Het is namelijk de vraag of de Hoge Raad die niet moet behandelen. Van Rey was toen zijn vervolging begon immers lid van de Eerste Kamer. In het onderzoek kwam onder meer een afgeluisterd telefoontje van Van Rey naar voren over de burgemeestersbenoeming in Roermond. De oud-wethouder van Roermond was toen ook lid van de Eerste Kamer. Leden van de Eerste en Tweede Kamer moeten voor ambtsmisdrijven voor de Hoge Raad terechtstaan als daarvoor een koninklijk besluit is of een besluit van de Tweede Kamer.