Clicky


Odfjell mag open blijven van Rotterdamse raad

Odfjell mag open blijven van Rotterdamse raad
11-07-2013 19:09 | Algemeen | auteur de redactie

ROTTERDAM (Novum) - Tankopslagbedrijf Odfjell hoeft van de Rotterdamse gemeenteraad niet te sluiten. Alleen GroenLinks gaf donderdag aan nog voor sluiting te zijn.

Fractievoorzitter van GroenLinks Arno Bonte meldt donderdag het idee te hebben dat de directeur van Odfjell een succesvolle lobby heeft gevoerd. "Vorige week leek een meerderheid in de Rotterdamse raad nog voor een sluiting." Bonte gelooft echter niet dat Odfjell zich nu wel aan de regels gaat houden. "Ik kies voor de veiligheid van de mensen die in de omgeving wonen. Odfjell speelt Russische roulette met de gezondheid van die mensen."

Vorige week stelden behalve GroenLinks ook Leefbaar Rotterdam en de SP dat hun vertrouwen in het bedrijf tot onder het nulpunt is gedaald. Op verzoek van deze fracties werd donderdag een spoeddebat over de kwestie gehouden.

De fracties kwamen tot hun standpunt nadat bekend werd dat Odfjell opnieuw de regels heeft overtreden. Tanks die niet gebruikt mochten worden, waren toch gevuld. Ook werd een lekkage van een schadelijke stof verzwegen. Odfjell heeft voor de overtredingen een boete van 850 duizend euro gekregen.

Odfjell werd bijna een jaar geleden stilgelegd onder druk van de inspectiediensten. Het bedrijf mag nu nog maar een derde van de driehonderd opslagtanks gebruiken.

Donderdag werd bekend dat Odfjell een onafhankelijke controleur krijgt die toeziet op de veiligheid bij het bedrijf. De onderneming heeft dat afgesproken met de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland. De overheden bepalen wie de externe controleur wordt, terwijl Odfjell zelf opdraait voor de kosten.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb liet donderdag in een brief aan de raad weten samen met de provincie en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond van mening te zijn dat er onvoldoende gronden zijn Odfjell stil te leggen. De inspectiediensten gaan 'strikt' controleren of de onderneming zich aan de afspraken houdt.