Belgische politiek: Versterk uitwijzingsbeleid illegalen Zeebrugge

Belgische politiek: Versterk uitwijzingsbeleid illegalen Zeebrugge
11-07-2013 10:17 | Algemeen | auteur de redactie
ZEEBRUGGE - Sinds het faillissement van Trans Europa Ferries in Oostende wordt de haven van Zeebrugge overspoeld door illegale vluchtelingen naar Engeland. Het aantal opgepakten steeg van tien in januari tot 85 in juni. "Die toename legt druk op de scheepvaartpolitie. In juni 2011 beloofde toenmalig minister Turtelboom bijkomende manschappen, maar er is er geen één bijgekomen", zegt Dumery, kamerlid van de Belgische politieke partij N-VA.

De scheepvaartpolitie moet het integendeel met nog minder man doen. Dat moest ook huidig minister van Binnenlandse Zaken Milquet toegeven.

De scheepvaartpolitie van Zeebrugge telt 68 personeelsleden op een geplande bezetting van 81. Daar zouden volgens minister Milquet nog dit jaar vijf agenten bijkomen. Voor de scheepvaartpolitie in Oostende, waar 19 betrekkingen moeten worden ingevuld, zijn negen bijkomende agenten voorzien.

Steeds dezelfde vluchtelingen
Omdat de bedrijven in de Zeebrugse haven fors investeerden in beveiliging, is Engeland bereiken meestal vergeefse moeite. En toch blijven altijd dezelfde mensen proberen, omdat ze, nadat ze opgepakt worden, in vrijheid moeten worden gesteld. Dumery: "Ik pleit voor een betere samenwerking met de dienst vreemdelingenzaken(DVZ) en vraag dat de regering eindelijk werk maakt van een kordaat uitwijzingsbeleid."

Gezamenlijke acties
Dumery: "In juni was er onder leiding van het Brugse parket overleg tussen de haven, de scheepvaartpolitie en alle betrokken partijen. Er komen ook gezamenlijke acties van de scheepvaartpolitie en DVZ, zoals in Oostende, waar die duidelijk een ontradend effect hadden."

"Maar zolang de federale regering geen werk maakt van een effectief uitwijzingsbeleid is het voor de politie dweilen met de kraan open. Ik zal er bij de staatssecretaris voor Asiel en Migratie nogmaals op aandringen dat zij maatregelen treft voor een correct uitwijzingsbeleid. Dat de politie steeds dezelfde mensen moet oppakken, is niet alleen demotiverend, het kost ook handenvol geld. Ik hoop dat de regering eindelijk de daad bij het woord voegt en de illegalen niet alleen laat oppakken maar ook effectief uitwijst", besluit Daphné Dumery.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden