Proces Schettino begonnen en uitgesteld

Proces Schettino begonnen en uitgesteld
09-07-2013 11:25 | Algemeen | auteur de redactie
GROSSETO (Novum/AP) - In Italië is dinsdag de rechtszaak van Francesco Schettino, de kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia, begonnen. De rechter stelde het proces echter direct uit tot 17 juli. Dat laatste vanwege een landelijke staking van juristen.

Het proces ving aan in Grosseto, een stadje in Toscane. Vanwege de grote belangstelling van de zaak werd besloten het proces niet te houden in de rechtbank, maar in het plaatselijke theater. Daar namen vooral buitenlandse journalisten op de banken plaats.

Schettino wordt verdacht van doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van het zinkende schip voordat alle 4200 opvarenden waren geëvacueerd. De ramp kostte aan 32 mensen het leven. Schettino kan twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Hij woonde de zitting in de geïmproviseerde rechtszaal zelf bij.


Zo'n duizend mensen zullen in het proces een getuigenis afleggen, zei Schettino's advocaat Domenico Pepe. Velen van hen waren passagier op het noodlottige cruiseschip.

Volgens justitie liet Schettino de Costa Concordia op 13 januari 2012 veel te dicht langs de kust van het Toscaanse eilandje Giglio varen, waardoor het schip op het rif vastliep. Schettino zegt onschuldig te zijn en beweert door briljante stuurmanskunsten te hebben voorkomen dat duizenden levens verloren gingen.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden