Transport Online - Martinair ontslaat 37 piloten

Martinair ontslaat 37 piloten

Martinair ontslaat 37 piloten
07-04-2016 15:38 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - Martinair gaat 37 piloten ontslaan. Dat maakte de vrachtdochter van luchtvaartmaatschappij KLM donderdag bekend. De ingreep is volgens het bedrijf onvermijdelijk omdat de vliegers niet akkoord zijn gegaan met onder meer een versoberde cao en deeltijdwerk.

Martinair besloot in maart vorig jaar de vloot drastisch in te krimpen. Daardoor werden in totaal 110 piloten boventallig. Het afgelopen jaar zijn enkele tientallen piloten vrijwillig vertrokken of overgestapt naar bijvoorbeeld zusterbedrijf Transavia. Voor 37 piloten is evenwel geen oplossing gevonden.

De laatste paar weken is in overleg met de pilotenvakbond VNV geprobeerd alsnog te voorkomen dat zij ontslagen zouden worden. Daarvoor hadden zij dan wel genoegen moeten nemen met minder werk en minder loon. Nu dat niet gelukt is, heeft Martinair ruimte voor maar iets meer dan honderd vliegers.

Het is voor het eerst in jaren dat bij de KLM-groep gedwongen ontslagen vallen. "Ik besef dat dit een pijnlijke en teleurstellende boodschap is'', zei directeur Marcel de Nooijer van de goederenvervoerder. "Deze stap is niet wat Martinair voor ogen had.''

De piloten van Martinair stonden eerder deze week nog tegenover KLM voor de rechtbank in Amsterdam. Zij meenden er recht op te hebben met behoud van hun dienstjaren bij het moederbedrijf in dienst te treden.

De rechter wees die eis af, maar deed wel een moreel beroep op KLM om zich in te spannen om gedwongen ontslagen te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij liet evenwel weten op dit moment geen vacatures voor piloten beschikbaar te hebben.

Foto's

  • KLM PH-BGF
    KLM PH-BGF


NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,640
Diesel1,269

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions