Clicky

 
Transport Online - Vrachtwagen van Nederlandse chauffeur met betonblokken geblokkeerd door Belgische boze boeren [UPDATE+foto's]

Vrachtwagen van Nederlandse chauffeur met betonblokken geblokkeerd door Belgische boze boeren [UPDATE]

Vrachtwagen van Nederlandse chauffeur met betonblokken geblokkeerd door Belgische boze boeren [UPDATE+foto's]
06-04-2016 17:04 | België | auteur Redactie [FE]

BRÛLY(B) - De Nederlandse vrachtwagenchauffeur Jan Alting is één van de vele chauffeurs die momenteel vaststaat in België. Echter Jan staat niet in de file maar zijn vrachtwagen staat op een parkeerplaats in het Belgische Brûly met een betonblok voor zijn wiel zodat hij niet weg kan rijden.

"Ik werd vanochtend samen met een Roemeen die achter mij reed rond negen uur door de politie van de weg gehaald en naar een parkeerplaats gewezen. Daar werden voor en naast mijn vrachtwagen door boze boeren betonblokken geplaatst. De politie stond erbij en keek ernaar en greep niet in."

Volgens Jan hebben de boeren, die net als de vrachtwagenchauffeurs, actievoeren tegen de ingevoerde kilometerheffing in België, plannen om de hele grens met Frankrijk volledig dicht te gooien met trekkers.

"De boeren zijn zo dronken als wat en allemaal onder het toeziend oog van de politie. Ze nemen een biertje en stappen weer op de trekker. De boeren hebben al aangegeven niet weg te gaan voordat ze toezeggingen uit Brussel krijgen. Ik sta hier waarschijnlijk zeker nog wel tot vrijdag. Misschien dat ze me dan laten gaan", vertelt Jan verder.

Honderden vrachtwagens

Op dit moment staat het hele Waalse dorpje Brûly vast met vrachtwagens. "Er staan er hier wel honderden, op de weg hierheen, op de vluchtstrook, in het dorp, op de parkeerplaatsen, overal."

Jan werkt voor Koning & Drenth Transport uit Beerta en was vanochtend onderweg naar Frankrijk met een lading compost. "Het wrange is, ik moest een lading compost lossen bij nota bene een Franse boer!"

Geen voorzieningen

Volgens Jan zijn er helemaal geen voorzieningen in de buurt. "Er zit hier een cafeetje maar de eigenaar daarvan heeft zich vorige week door het hoofd geschoten en is vanmiddag begraven. Het café is gesloten. Er zit ook een casino maar daar zullen ze niet op ons zitten te wachten. Ook is er een tabakswinkeltje waar je voor wat koffie en een snack terecht kunt. Dat is alles", vertelt Jan.

Zover Jan weet is hij de enige chauffeur van het bedrijf waar hij werkt die vaststaat.

Geen respect

Jan kan geen respect opbrengen voor de acties van de chauffeurs en de boeren: "Nee, ik heb hier geen respect voor. Ik ben zelf onderweg om een boterham te verdienen. Laten ze in Brussel maar de boel gaan blokkeren. Het is ook niet zo dat dit uit de lucht is komen vallen. Men wist al ver vantevoren dat de kilometerheffing er aan zat te komen. Ik vrees dat de overheid nu al zoveel kosten heeft gemaakt dat ze deze maatregel niet meer gana terugdraaien."

Schade verhalen

TLN roept vervoerders waarvan chauffeurs vaststaan om een dossier te gaan opbouwen waarin alle mogelijke schades worden geregistreerd en de acties die er vanuit het bedrijf zijn genomen. "Maak een ordner aan of registreer alles in een specifieke map op de harde schijf van uw computer. TLN onderzoekt immers de juridische mogelijkheden om de Belgische autoriteiten en instanties aansprakelijk te stellen voor de geleden schade bij de invoering van de Belgische kilometerheffing", aldus TLN.

Update 20:11 uur: De Belgische en Franse politie hebben woensdagavond met behulp van een helikopter ingegrepen. De blokkade was toen snel afgelopen. Jan laat weten dat hij weer onderweg is en inmiddels in Frankrijk is.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden