Clicky


Topman De Juniac weg bij Air France-KLM

Topman De Juniac weg bij Air France-KLM
05-04-2016 20:10 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

PARIJS - Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM legt zijn functie komende zomer neer. Hij wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep dinsdag bekend.

De Juniac neemt bij IATA begin juni het stokje over van huidig voorzitter Tony Tyler. Uiterlijk begin augustus wil Air France-KLM een opvolger hebben benoemd voor de voormalig topambtenaar, die in 2011 begon als directeur van Air France en sinds 2013 de hoogste baas is van het gehele concern.

Onder leiding van De Juniac stapelde Air France-KLM ondanks een reeks reorganisaties verlies op verlies. Alleen afgelopen jaar wist de luchtvaartgroep uit de rode cijfers te blijven, voor het eerst sinds 2010. Dat was mede te danken aan de sterk gedaalde brandstofprijs.

Met name in Frankrijk stuitten de plannen van De Juniac om de concurrentiepositie van het bedrijf te verbeteren op hevig verzet. De topman slaagde er nooit in het vertrouwen te winnen van personeel en vakbonden.

Een van de dieptepunten onder De Juniacs bewind was de Franse pilotenstaking in het najaar van 2014, die het bedrijf bijna een half miljard euro kostte. Ruim een jaar later kwam Air France weer negatief in het nieuws toen boze werknemers hun woede over een net aangekondigde reorganisatie koelden op twee directieleden.

Ook de verhoudingen met KLM kwamen op scherp te staan. Een plan om de Nederlandse dochtermaatschappij deels de zeggenschap over de eigen kas te ontnemen, viel verkeerd in Amstelveen. De Juniac moest uiteindelijk bakzeil halen. Desondanks steunde de Franse overheid als grootaandeelhouder vorig jaar zijn herbenoeming.

KLM laat in een reactie op de eigen website weten de inzet van De Juniac voor de luchtvaartgroep zeer te waarderen en hem te feliciteren met zijn voordracht voor de toppositie bij IATA.