Clicky


Goederenoverslag Gent daalt met 4 procent in tweede kwartaal 2013

Goederenoverslag Gent daalt met 4 procent in tweede kwartaal 2013
04-07-2013 10:36 | Algemeen | auteur de redactie
GENT - De Gentse haven registreerde in het tweede kwartaal van 2013 een totale goederenoverslag van 12,4 miljoen ton. Gent noteert hiermee een daling van ruim vier procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De economische crisis is ook in de Gentse haven voelbaar.

Met een totaal goederenverkeer via zeevaart en binnenvaart van 12,4 miljoen ton noteerde Gent 550.000 ton minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het tweede kwartaal van dit jaar eindigde wel met een grotere goederenoverslag dan het eerste kwartaal (+ 800.000 ton).

In de maanden april, mei en juni van 2013 kent de goederenoverslag via zeevaart met een totaal van 6,4 miljoen ton een daling van 6,9 procent (in vergelijking met dezelfde periode in 2012). De binnenvaart klokt af op bijna 6 miljoen ton goederenoverslag, dit is een daling van 1,3%.


Economische crisis
Voor de eerste zes maanden komt het totale goederenverkeer op 24 miljoen ton, 4% of 1 miljoen ton minder dan in dezelfde periode van 2012. De overslag via zeevaart kent een daling van 5,4%. De binnenvaart registreert over de eerste zes maanden een daling van 2,3%.

De daling van de goederenoverslag via zeevaart manifesteert zich bij quasi alle goederensoorten behalve bij de ruwe mineralen en de meststoffen. Bij de overslag via binnenvaart is voor de daling een gelijkaardig beeld te zien, enkel de meststoffen en de voedingsproducten kennen een stijging. De staking van de binnenschippers in april was duidelijk voelbaar in de goederenoverslag via binnenvaart.

In de opdeling volgens cargotype kan bij de overslag via zeevaart enkel een stijging (met 13%) genoteerd worden voor roll-on/roll-off.

Het Havenbedrijf stelt vast dat de economische crisis zich ook in de haven van Gent nog steeds laat voelen. Het blijft alert zijn voor de toekomstige evoluties.