Clicky

 
Transport Online - Voorlopig geen boetes voor Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zonder OBU

Voorlopig geen boetes voor Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zonder OBU

Voorlopig geen boetes voor Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zonder OBU
05-04-2016 12:04 | België | auteur ANP

DEN HAAG - Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die buiten hun schuld om geen tolkastje in de wagen hebben, krijgen voorlopig geen boete van de Belgische overheid. Die zal coulance tonen tegenover vrachtwagenchauffeurs die problemen ondervinden met het apparaat, aldus minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) dinsdag.

Sinds deze maand moeten vrachtwagens van meer dan 3,5 ton tol betalen in België, maar de invoering van het systeem verloopt moeizaam. Er zijn klachten over de uitgifte van de kastjes. Ook vallen ze uit, worden ze te laat geleverd of klopt bijvoorbeeld het geregistreerde gewicht van de truck niet. Chauffeurs die zonder tolkastje rijden riskeren een boete van 1000 euro.

"Het is goed dat Vlaanderen nu bij de handhaving de eerste periode rekening gaat houden met bedrijven die alles keurig en tijdig hebben voorbereid'', aldus de minister. "Ik hoop dat de problemen snel zijn verholpen zodat er geen onnodige en kostbare vertragingen meer ontstaan voor de transportsector.''

Schultz had de kwestie aangekaart bij haar Vlaamse collega Ben Weyts. Er zijn nog geen boetes uitgedeeld aan chauffeurs die nog geen zogenoemde OBU (Onboard Unit) hebben. In de loop van de week worden de controles verscherpt en gaan de Belgen controleren of het kastje werkt. "Als de chauffeur kan aantonen dat de OBU buiten zijn schuld niet werkt of niet aanwezig is, dan zullen ze coulance tonen'', schrijft Schultz.

Belgische Franse, Duitse, Nederlandse vervoersorganisatie hebben geklaagd bij de Belgen over de tol. Belgische vrachtwagenchauffeurs voeren al een paar dagen actie tegen de kilometerheffing en blokkeren wegen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden