Clicky


Studie naar haalbaarheid project binnenscheepvaart Indonesië

Studie naar haalbaarheid project binnenscheepvaart Indonesië
05-04-2016 11:53 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEVENTER - Een consortium bestaande uit BITA Enarcon Engineering Indonesië, Maritiem & Transport Business Solutions (MTBS) Nederland en Witteveen+Bos Indonesië (lead) kreeg onlangs de opdracht voor een studie naar de haalbaarheid van binnenscheepvaart tussen het industriegebied in de regio Cikarang/Bekasi naar de zeehaven van Tanjung Priok.

Opdrachtgever is PT Pengembang Pelabuhan Indonesia. Het gaat om een belangrijke toevoeging voor de lokale transportketen op een voor Indonesië een unieke manier van transport; binnenscheepvaart is er op deze schaal nog niet eerder ontwikkeld.

Onderzocht wordt of het financieel en technisch haalbaar is om goederenvervoer tussen de industrieterreinen in het gebied Cikarang/Bekasi en de haven van Tanjung Priok via een kanaal (het bestaande CBL-kanaal) te laten gaan. Daarbij wordt gekeken of de bouw en exploitatie van een nieuw te bouwen binnenvaartterminal en het gebruik van binnenvaartschepen en platbodems een (kosten)efficiënt alternatief zijn voor het spoor- en wegverkeer in Cikarang/Bekasi.

Het project omvat de ontwikkeling van een binnenvaartterminal van circa 200 hectare nabij het Cikarang industrieterrein langs het CBL-kanaal met bijbehorende ontsluiting. Daarnaast wordt gekeken hoe het bestaande CBL-kanaal (25 km), dat momenteel fungeert als een belangrijke afvoer voor de rivier Cikarang tijdens periodes van overstromingen in het gebied, geschikt gemaakt kan worden voor containervervoer tussen de haven van Tanjung Priok en de te ontwikkelen CBL-terminal.

In de financiële analyse wordt de economische rechtvaardiging meegenomen, evenals subsidiëringsmogelijkheden. Het uitvoeren van de haalbaarheidsstudie moet binnen korte tijd plaatsvinden, inclusief een beoordeling van de planning en fasering per projectonderdeel.

Foto's

  • J.Roeland
    ESTERO
  • J.Roeland
    MANNA
  • J.Roeland
    TYDA KYRA
  • Binnenvaartschip LIA
    Binnenvaartschip LIA