Clicky


ING: Truck- en trailermarkt schudt crisis van zich af

ING: Truck- en trailermarkt schudt crisis van zich af
05-04-2016 09:31 | Financieel | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De truck- en trailerafzet blijft na inhaalinvesteringen naar verwachting ook in 2016 en 2017 goed op peil. Met de verbeterde financiële positie en de aantrekkende vervoersvraag laten de transporteurs de remmen na lange tijd weer los en stellen investeringen in materieel niet langer uit. Dit blijkt uit de Assetvisie trucks en trailers van ING Economisch Bureau.

Truckafzet in 2016 naar het hoogste niveau sinds 2008

De afzet van nieuwe trucks op de Nederlandse markt komt in 2016 met 14.000 eenheden naar verwachting opnieuw hoger uit dan vorig jaar (+5%). Hiermee bereikt de vraag het hoogste niveau sinds 2008. Wel blijft de afzet nog altijd lager dan gemiddeld in de afgelopen twintig jaar.  

Krimp wagenpark ten einde

Na zes jaar is de krimp van het Nederlandse truckpark in 2015 ten einde gekomen. De totale vloot boven de 3,5 ton is met 134.500 voertuigen nu 10% kleiner. Hiermee is het effect van verplaatsing naar Oost-Europa grotendeels achter de rug, al worden deze voertuigen nog wel veel via Nederland gekocht. Na jaren van veroudering is ook de gemiddelde leeftijd van Nederlandse trucks in 2015 voor het eerst niet verder toegenomen.

Michiel Bremmers, Senior Asset specialist trucks en trailers: “Het wagenpark kent veel nog euro V-trucks uit 2007 en met name 2008. Dit biedt vervangingspotentieel. Van bouwgerelateerde bedrijven is daarnaast nog inhaalvraag te verwachten, die hebben nog een achterstand met investeren in transportmaterieel.”

Trailerafzet houdt na sterke opleving goed stand

Ook de sterker fluctuerende trailermarkt is de inzinking te boven. De afgelopen twee jaar heeft de trailerafzet het diepe dal met een groei van totaal 50% achter zich gelaten. Doordat er tegelijkertijd weinig is afgestoten, bevindt het Nederlandse trailerpark zich op recordhoogte.  

In 2016 maakt de afzet van nieuwe trailers op een verwacht niveau van 13.000 eenheden een pas op de plaats, maar gezien de lagere ‘natuurlijke vervangingsvraag’ blijft de vraag hiermee op een hoog niveau liggen.