Transport Online - Nederland neemt 34 Syriërs uit Turkije op

Nederland neemt 34 Syriërs uit Turkije op

Nederland neemt 34 Syriërs uit Turkije op
04-04-2016 20:08 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Nederland neemt dinsdag een eerste groep van 34 Syriërs uit Turkse vluchtelingenkampen op.

Dat maakten staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag bekend. De Europese Commissie in Brussel had eerder maandag de komst van de Syriërs naar Nederland al aangekondigd.

De hervestiging volgt uit het akkoord dat de Europese Unie en Turkije vorige maand sloten. Maandagochtend werden al Syriërs naar andere EU-lidstaten gevlogen.

Verblijfsvergunning

De Syriërs die naar Nederland komen, zijn al in Turkije door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gehoord. Daaruit bleek dat zij recht hebben op een verblijfsvergunning. Zij komen in een asielzoekerscentrum totdat er huisvesting voor hen vrijkomt, aldus de ministeries.

Dijkhoff is verheugd dat de Europees-Turkse overeenkomst wordt uitgevoerd. De afspraken moeten een einde maken aan de illegale migratiestroom vanuit Turkije naar de Griekse eilanden, migranten ontmoedigen om de gevaarlijke oversteek te wagen en het 'bedrijfsmodel' van mensensmokkelaars ondermijnen. "Vandaag is daarmee een geloofwaardig begin gemaakt'', aldus de bewindsman.

Koenders benadrukt dat het van belang is dat de afspraken zorgvuldig worden uitgevoerd: "Dit is een goede eerste stap om samen met Turkije mensen uit de greep van mensensmokkelaars te trekken, en meer ruimte te maken voor reguliere en veilige migratie. Natuurlijk blijven we toezien op de naleving van de hoge standaarden over mensenrechten die we met Turkije in dit verband hebben afgesproken.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,300

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions