Clicky

 
Transport Online - Portugese vrachtwagenchauffeur krijgt celstraf en rijverbod na dodelijk ongeval A28

Portugese vrachtwagenchauffeur krijgt celstraf en rijverbod na dodelijk ongeval A28

Portugese vrachtwagenchauffeur krijgt celstraf en rijverbod na dodelijk ongeval A28
04-04-2016 11:36 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

PUTTEN - Een 66-jarige Portugese vrachtwagenchauffeur is voor de rechtbank van Oost-Nederland veroordeeld tot 8 maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk, een rijverbod van 30 maanden en de betaling van een schadevergoeding van ruim 975.000 euro.

De verdachte veroorzaakte op 28 mei 2014 op de A28 een ongeval waarbij een zwangere vrouw om het leven kwam. gebleken is dat de man 91 kilometer per uur reed waar 80 was toegestaan. De man reed ongeremd in op een file, veroorzaakte ene kettingbotsing waarbij zeven auto's betrokken raakten.

Volgens de rechter maakte de automobiliste voor hem geen schijn van kans en overleed zijn ter plaatse ana haar verwondingen. Een ander slachtoffer raakte zwaargewond en heeft daardoor blijvend letsel opgelopen.

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank in de eerste plaats rekening gehouden met het feit dat verdachte gedurende een langere tijd met een constante snelheid van 91 kilometer per uur heeft gereden terwijl hij ter plaatse maar 80 kilometer per uur mocht. De rechtbank rekent het verdachte echter met name aan dat hij de file - én de waarschuwingsborden voor de kans op een file - in het geheel niet heeft gezien terwijl daar alle gelegenheid toe was. Hij had deze borden kunnen en moeten zien en heeft dus voor een langere tijd niet of onvoldoende opgelet. Dit maakt dat de rechtbank vindt dat sprake is van grove schuld bij verdachte aan het ontstaan van een verkeersongeval.

Er is, volgens de rechter, sprake van een grove verkeersfout, met zeer ernstige gevolgen. De rechtbank rekent de verdachte, die ten tijde van het ongeval 17 jaar ervaring had als internationaal vrachtwagenchauffeur (ook in Nederland), het voorgaande zwaar aan en neemt bij het bepalen van de strafmaat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf als uitgangspunt. Nu verdachte in Portugal woont én vanwege de ernst van het verwijt en de zeer ingrijpende gevolgen ligt een werkstraf niet in de rede.

Daarnaast acht de rechtbank gelet op de aard en ernst van de feiten een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid passend en geboden. De rechtbank ziet in dat ook verdachte de gevolgen van zijn handelen niet heeft gewild. Zij zal echter niet afwijken van het uitgangspunt om aan verdachte een gevangenisstraf op te leggen, nu de effecten van de ontzegging van de rijbevoegdheid – die enkel in Nederland en niet in Portugal geldt – buitengewoon gering zullen zijn.

Foto: GinoPress

Foto's

  • Van de Brug
    Van de Brug

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden