Clicky


Cruijff groots herdacht in Amsterdam

Cruijff groots herdacht in Amsterdam
03-04-2016 18:41 | Sport | auteur ANP]

AMSTERDAM - Supporters van Ajax hebben zondag op grootse wijze afscheid genomen van Johan Cruijff. De overleden clubicoon werd herdacht met een lange supportersmars, vuurwerk, spandoeken, liederen en een minuut stilte voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Indrukwekkend was ook het ovationele applaus in de veertiende minuut van het duel in de ArenA. Beide ploegen stopten spontaan met voetballen.

Sjaak Swart, een goede vriend en oud-ploeggenoot van de wereldberoemde nummer veertien, bracht de supportersmars rond half twee in de middag in gang. Een kleine vierduizend liefhebbers van Cruijff wandelden in ruim twee uur via de plek waar lang stadion De Meer stond langs het ouderlijk huis van de overleden oud-speler en trainer naar de ArenA. Ze zongen, staken honderden fakkels af en kregen aan het einde van de optocht gezelschap van oud-spelers van de club. "Prachtig en het minste wat we kunnen doen", zei Swart.

In de ArenA, die door de fans al massaal Johan Cruijff-stadion wordt genoemd, draaide zondag alles om de overleden wereldster. De aanwezige Jordi Cruijff zag dat veel wanden van de thuisbasis van Ajax behangen waren met foto's van zijn vader. De spelers van Ajax deden de warming-up in shirts met nummer veertien. Ze voetbalden met een badge van Cruijff op de borst en hielden net als alle toeschouwers vlak voor het duel met PEC Zwolle een minuut stilte.

Zo doodstil het even voor de wedstrijd was, zo luid was applaus in de veertiende minuut van de wedstrijd voor Cruijff. Zo'n 140 oud-spelers van Ajax waren in de ArenA. Net als Edith Schippers, de minister van Sport. Mooi was ook de opkomst van de spelers. Alle fans hielden een papieren vel omhoog. 'Johan Cruijff, 1947 - 2016' was er zo te lezen op de tribunes van het stadion.

Tijdens de wedstrijd scandeerden supporters onophoudelijk de naam van hun overleden voetbalheld. "Johan Cruijff, wie kent hem niet. Johan Cruijff is een echte Ajacied", galmde het door de ArenA. Jordi Cruijff was zichtbaar onder de indruk van het grootse eerbetoon aan zijn vader. "Ik voel me trots en wil iedereen bedanken", zei hij. "Ik ben ook heel dankbaar dat ik dit hier mag meemaken."