Clicky


Politicus Jos van Rey verdacht van corruptie

Politicus Jos van Rey verdacht van corruptie
02-04-2016 10:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

ROTTERDAM - De rechtszaak tegen de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey, die eigenlijk eind 2015 zou plaatsvinden, begint maandag. De oorzaak van de vertraging is het grote aantal getuigen (55) dat moest worden gehoord.

De oud-wethouder wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, die maandag ook voor de rechter moet verschijnen. Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen en vertrouwelijke informatie hebben verstrekt aan partijgenoot Ricardo Offermanns, om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond. Bovendien wordt Van Rey verdacht van het witwassen van 175.000 euro.

Vanwege deze schandalen legde Van Rey, die in 1974 zijn politieke carrière begon in de gemeenteraad van Roermond, op 22 oktober 2012 zijn wethouderschap en lidmaatschap van de Eerste Kamer neer. In april 2015 werd hij ook nog door de VVD geroyeerd als landelijk lid, maar dat had te maken met zijn overstap naar de Liberale Volkspartij Roermond. De politicus tekende destijds tevergeefs bezwaar aan.

In april zijn acht dagen uitgetrokken voor de feitenbehandeling van de zaak. In mei volgen het requisitoir van het Openbaar Ministerie en vijf dagen waarop de advocaten hun pleidooi kunnen houden. Uiterlijk 7 juni moet de inhoudelijke behandeling zijn afgerond.