Clicky

 
Transport Online - Fors verlies voor Zeeuwse havens

Fors verlies voor Zeeuwse havens

Fors verlies voor Zeeuwse havens
03-05-2013 17:21 | Haven Nieuws | auteur Marcel van der Voort
TERNEUZEN / VLISSINGEN-OOST - 2012 kende voor Zeeland Seaports twee gezichten. De totale omzet is ten opzichte van 2011 toegenomen met 24% tot ruim 68 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat over 2012 bedroeg 22 miljoen euro positief. Maar door afwaarderingen is het eindresultaat over 2012 uiteindelijk 15,6 miljoen euro negatief geworden.

Groei in omzet
De omzet van Zeeland Seaports is met 24% gestegen tot 68,7 miljoen euro. Deze groei is deels gebaseerd op eenmalige baten afkomstig uit de afwikkeling van het faillissement van Zalco en een vergoeding voor afkoop van erfpachtovereenkomsten.

Daardoor was ook de kasstroom in 2012 positief en konden de schulden onder garantie van de aandeelhouders verder werden afgebouwd van 424 miljoen euro naar 389 miljoen euro.

Opkomende tegenwind resulteert in afwaarderingen
Na het recordjaar 2011 hadden de Zeeuwse havens te maken met een opkomende tegenwind. Begin 2012 speelde de afwikkeling van het faillissement van aluminiumfabriek Zalco en eind 2012 werd bekend dat fosforfabriek Thermphos faillissement had aangevraagd. Gebeurtenissen met een groot effect op de Zeeuwse economie en werkgelegenheid.

Ook daalde de marktwaarde van de gronden voor natuurontwikkeling en voor de glastuinbouw. Het was hierdoor noodzakelijk om ook op de deelneming in WarmCO2 af te waarderen. In totaal leidt dit tot afwaarderingen van 33 miljoen euro.

Verwachtingen
Ondanks de tegenzittende economie blijft een aantal bedrijven in de havens uitbreiden (o.a. Verbrugge, Pacorini, Supermaritime, Labojuice, Euro-Mit en Vopak in het havengebied Vlissingen en Oiltanking en TPT in het havengebied Terneuzen). De strategische ligging van de havens en de goede en congestievrije achterlandverbindingen spelen hier een belangrijke rol bij. Zeeland Seaports ondersteunt deze ontwikkelingen door zowel voor de korte als voor de langere termijn te werken aan een optimale nautische toegankelijkheid en goede infrastructuur van de havens.

Overslag blijft overeind met record in watergebonden overslag
Zoals eerder al gemeld bleef na het recordjaar 2011 het totale watergebonden overslagvolume goed overeind. De zeeoverslag daalde met vier procent licht naar 33,9 miljoen ton. Een voorziene daling na de flinke groei door incidentele overslag in 2011. De binnenvaartoverslag groeide zeer sterk met twaalf procent naar 34,1 miljoen ton. De totale watergebonden overslag kwam hiermee uit op een record van 68 miljoen ton.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden