Clicky

 
Transport Online - 'Chaos' bij invoering kilometerheffing België [+foto's&video]

'Chaos' bij invoering kilometerheffing België

'Chaos' bij invoering kilometerheffing België [+foto's&video]
01-04-2016 09:48 | België | auteur ANP | Transport Online

BRUSSEL/HAZELDONK - De invoering van de kilometerheffing in België ging vrijdagmorgen gepaard met veel protest en verkeersopstoppingen. Vrachtwagenchauffeurs in Wallonië blokkeerden er verkeerswegen. Aan de Nederlands-Belgische grens stonden sommige vrachtwagens wel twee uur langs de kant om het benodigde tolkastje te installeren.

Bij de grensovergang naar België op de A16 bij Hazeldonk staat een lange rij vrachtwagens op de vluchtstrook. Truckers kopen op het allerlaatste moment nog een elektronisch kastje voor de vrijdag ingevoerde tolheffing in België, meldt de ANWB. Ook de parkeerplaatsen aan de grens staan vol met trucks. Bij andere grensovergangen naar België doet het probleem zich eveneens voor. De rest van het verkeer kan wel passeren.

 

Het is alweer een lekker zooitje aan de grens van eindhoven > antwerpen a67

Geplaatst door Romano Lotte op vrijdag 1 april 2016

Nederlanders die van en naar Luxemburg willen rijden, krijgen op de E411 met een blokkade van Waalse vrachtwagenchauffeurs te maken ter hoogte van Achêne, zo'n 30 kilometer ten zuiden van Namen. De truckers zijn net als hun Nederlandse collega's boos over de invoering van de kilometerheffing in België.

Vrachtwagenchauffeurs die door België rijden moeten vanaf vrijdag een kilometerheffing betalen, ondanks verzet van transportbedrijven. Truckers zijn verplicht in hun cabine een kastje te plaatsen dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens. Chauffeurs die zonder kastje rijden, riskeren een boete van 1000 euro.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder voor uitstel van de tol vanwege problemen met de levering van de kastjes. TLN wil nu onderzoeken of het mogelijk is schade door vertragingen en overlast te gaan verhalen.

'Lange wachttijden aan de telefoon'

Donderdagavond liet Patrick Brederveld, zelf chauffeur, weten dat hij, en zijn werkgever, al de hele dag geprobeerd hadden om in contact te komen met de Belgische toldienst omdat zij de hele dag al storingen en foutmeldingen hadden op de OBU.

"Alle kastjes waren goed ingesteld en vanmiddag opeens een foutmelding. Halfuur later in de computer alles weer ingevuld en kenteken gekoppeld aan het juiste kastje. Vanavond staan we stil en weer een blokkade van het apparaat. We worden er echt gek van!", vertelt Patrick.

"We hangen al de hele dag aan de telefoon maar ze zijn niet te bereiken. Zelfs nu, 's avonds om 22:45 uur zijn ze niet te bereiken.", gaat hij verder.

"Uiteindelijk heb ik een uur en 22 minuten aan de lijn gehangen en kunnen ze op afstand nog niets doen! Te zot voor woorden!", besluit hij.

'OBU telt gewoon door'

Vrachtwagenchauffeur Remon meldt vrijdagochtend: "Ik rij net over de N50 van Tournai naar Kortrijk en de kast telt gewoon door! En van collega's hoorde ik dat ze op een terrein in Genk aan het laden zijn en de kast ook gewoon doortelt als ze van de ene naar de andere hal rijden."


Wilt u ook uw ervaringen met de nieuwe kilometerheffing in België kwijt, positief dan wel negatief, mailt u uw ervaring naar: redactie@transport-online.nl. Let op: uw reactie kan gepubliceerd worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,355
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden