Transport Online - 131 VDL Citea’s voor Belgisch personenvervoersbedrijf De Lijn

131 VDL Citea’s voor Belgisch personenvervoersbedrijf De Lijn

131 VDL Citea’s voor Belgisch personenvervoersbedrijf De Lijn
31-03-2016 17:23 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

EINDHOVEN - Het Belgische personenvervoersbedrijf De Lijn heeft opnieuw een grote order bij VDL Bus & Coach geplaatst. In totaal omvat de bestelling 121 VDL Citea’s SLE en 10 rijschoolbussen, Citea’s SLE met een tweede set pedalen voor de rij-instructeur. Deze order is een uitbreiding op de 67 Citea’s SLE en 9 Citea’s SLFA die in augustus 2015 besteld zijn.

“Wij zijn enorm blij met deze grote vervolgorder van De Lijn. In nog geen 3 jaar tijd heeft De Lijn in totaal 345 bussen en 41 microbussen bij ons besteld. Wij zijn er trots op dat we zoveel bussen voor De Lijn mogen bouwen”, aldus Peter Wouters, Managing Director van VDL Bus Roeselare, de fabriek waar de Citea’s voor De Lijn geproduceerd worden.

De eerste nieuwe bussen worden in het voorjaar van 2017 geleverd. De Citea’s zullen op diverse lijnen in Vlaanderen ingezet worden.

Zuinig en milieuvriendelijk

Bij de toewijzing van de order lag de nadruk op kwaliteit, duurzaamheid en TCO (Total Cost of Ownership) waarbij niet alleen de aankoopprijs maar ook de kosten van verbruik en onderhoud een rol spelen. De modulaire bouwwijze van de Citea range zorgt ervoor dat alle modellen profiteren van de typische Citea kenmerken.

Door innovatieve lichtgewichtconstructies hebben de Citea’s een laag eigengewicht. Dit, in combinatie met zuinige motoren, resulteert in een gunstig brandstofverbruik en een geringere uitstoot van schadelijke stoffen. De Citea’s SLE voor De Lijn worden uitgevoerd met een 6,7 liter Cummins ISB6.7E6 280B motor. Deze Euro 6 motor voldoet ruimschoots aan de geldende milieunormen en staat bovendien, in combinatie met het lichtgewichtconcept van de Citea, garant voor een optimale TCO.

Citea SLE

De Citea’s SLE voor De Lijn hebben een lengte van 12 meter en bieden plaats aan 110 personen (37 zitplaatsen en 73 staanplaatsen). De lagevloerconstructie bij de in- en uitstapdeur zorgt voor een optimale toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en passagiers met kinderwagens. Airconditioning zorgt voor extra reiscomfort. Het interieur wordt uitgevoerd conform de huisstijl van De Lijn in een zeer lichte kleurstelling met optimale aandacht voor de reizigers.

De chauffeurscabine is volledig aangepast aan de behoeftes van De Lijn en is open uitgevoerd met een chauffeursdeur met zakkend glas, optimaal comfort voor de chauffeur en een maximum aan opbergruimtes. Ook het dashboard is uitgevoerd volgens specificatie van De Lijn.

De Lijn is de commerciële naam van de Vlaamse Vervoermaatschappij, een autonoom overheidsbedrijf voor het stads- en streekvervoer met bus en tram in Vlaanderen. De Lijn streeft naar kwaliteitsvol en klantgericht openbaar vervoer. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan een stipte, betrouwbare en snelle dienstverlening met voldoende capaciteit, frequentie en veiligheid.

In totaal zijn hier zo’n 10.500 mensen tewerk gesteld. Ongeveer 8.100 daarvan werken bij de V.V.M. De Lijn. De overige 2.400 werken bij busondernemingen die rijden in opdracht van de V.V.M. De Lijn. Na de levering van de 131 Citea’s hebben bijna alle 2.200 bussen van De Lijn een roetfilter.

Dankzij deze filters en de aankoop van bussen met schonere motoren, heeft De Lijn de uitstoot van fijn stof door haar bussen de afgelopen 5 jaar met 80% doen dalen. Ook de uitstoot van NOx en onverbrande koolwaterstoffen daalde zeer sterk. Verder zal na de instroom 80% van de bussen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • J.Roeland
    VDL

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen