Clicky

 
Transport Online - CDA stelt kamervragen over tolheffing in België voor Nederlandse chauffeurs

CDA stelt kamervragen over tolheffing in België voor Nederlandse chauffeurs

CDA stelt kamervragen over tolheffing in België voor Nederlandse chauffeurs
31-03-2016 17:00 | Politiek | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - CDA Tweede Kamerlid Martijn van Helvert heeft Kamervragen gesteld aan minister Schultz over het plan van België om per 1 april een systeem van tolheffing voor vrachtwagens in te voeren. De transportsector voorziet namelijk grote problemen bij de invoering.

Voor Nederlandse chauffeurs blijkt het vrijwel onmogelijk om op tijd aan de verplichtingen te voldoen. Daarnaast kampt het tolsysteem met technische problemen en zijn er te weinig tolkastjes beschikbaar. Ook transporteurs in België zelf  hebben grote bezwaren. Ondanks dringende verzoeken tot uitstel weigert België hier op in te gaan.
 
Het CDA wil dat minister Schultz een bemiddelende rol gaat spelen bij het oplossen van de problemen. Ook vindt het CDA dat België coulance moet tonen in de handhaving in de eerste periode na invoering van deze kilometerheffing. De partij wil ook dat wordt voorkomen dat er binnen Europa steeds meer tolsystemen worden ingevoerd. Na Frankrijk en Duitsland is België het derde land dat tol gaat heffen.

CDA woordvoerder Van Helvert: “Als we niet oppassen, moeten vrachtwagens binnenkort 28 verschillende kastjes op hun dashboard hebben om binnen Europa vrachten te vervoeren. Dat moeten we absoluut zien te voorkomen, daarom moet dit probleem snel op de Europese agenda worden gezet.”

Vrachtwagenchauffeurs of transportbedrijven moeten zelf het kastje aanschaffen waarmee het aantal gereden kilometers wordt geregistreerd. Het tarief hangt af van de tolweg, het aantal gereden kilometers en het soort vrachtwagen, maar ligt tussen de 7,4 en 29,2 eurocent. De heffing levert België jaarlijks zo'n 750 miljoen euro op.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden