Clicky


Veel hinder door Duitse aansluiting Betuwelijn

Veel hinder door Duitse aansluiting Betuwelijn
31-03-2016 11:03 | Algemeen | auteur ANP

EMMERICH/UTRECHT - Het internationale goederenvervoer van en naar de havens van Rotterdam en Amsterdam ondervindt het komende halfjaar veel hinder van de Duitse aansluiting op de Betuweroute. De grensovergang bij Zevenaar is tot medio oktober buiten gebruik. Treinen moeten omrijden via Oldenzaal en Venlo. Aanwonenden van die spoorlijnen krijgen meer last van geluid en trillingen en overwegen zijn langer en vaker dicht, lieten spoorbeheerders DB Netz (Duitsland) en ProRail (Nederland) donderdag weten.

De Betuweroute was in 2007 klaar, maar de Duitse aansluiting van Emmerich naar Oberhausen liet op zich wachten. Daardoor kan het internationale goederenspoor nog steeds niet optimaal worden gebruikt. Als de aansluiting bij de grens in 2022 klaar is, kunnen er dagelijks 160 goederentreinen passeren.

De omleiding van zo'n honderd goederentreinen per dag heeft gevolgen voor de rest van het treinverkeer in Nederland. Een stuurgroep onder leiding van het ministerie van Infrastructuur probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken.