Clicky


Ook Belgische transporteurs klagen over OBU's voor kilometerheffing

Ook Belgische transporteurs klagen over OBU's voor kilometerheffing [+video's]
31-03-2016 11:11 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - De Belgische transportorganisatie Febetra heeft een enquete uitgevoerd onder haar leden. Hieruit blijkt dat zes op de tien transporteurs problemen ondervinden met de aanstaande kilometerheffing.

Eerder al klaagden, middels transportorganisatie TLN, Nederlandse transporteurs over het slecht, of zelfs helemaal niet, functioneren van de OBU's (On Board Unit) die nodig is voor de verwerking van de kilometerheffing.

Ook in België klagen vrachtwagenchauffeurs erover dat de OBU's een ander tarief in rekening brengen dan de bedoeling is of dat ze kapotte OBU's geleverd hebben gekregen en dat deze nooit meer op tijd voor morgen, wanneer de kilometerheffing in België van start gaat, vervangen kunnen worden. 

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Vanaf morgen, vrijdag 1 april, zullen in België alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton een bedrag variërend tussen 7,4 cent en 29,2 cent per gereden kilometer betalen op de tolwegen. Het bedrag hangt af van de vrachtwagen, zijn uitstoot en de weg waarop hij rijdt. Alle Belgische en buitenlandse vrachtwagens die in België rijden, moeten uitgerust zijn met een On Board Unit (OBU), een bakje dat op basis van gps-gegevens de gereden kilometers registreert. Maar volgens transportorganisatie Febetra kent het systeem nog veel problemen.

Febetra: "Veel transporteurs hebben er alles aan gedaan om tijdig alles op orde te hebben, maar krijgen te maken met OBU's die kapot gaan. Wij vragen aan service provider Satellic om met spoed deze kapotte OBU's te vervangen. Het kan niet zijn dat die transporteurs vanaf vrijdag beboet worden."

Tegelijkertijd hekelt Febetra de lange wachttijden bij het callcenter van Satellic. "Transporteurs die een probleem met hun OBU willen melden, moeten aan de telefoon soms 40 minuten tot een uur wachten. Voor iemand die goederen op tijd moet leveren, kan dat niet", klinkt het.