Transport Online - FBI meldde Nederland achtergrond van broers

FBI meldde Nederland achtergrond van broers

FBI meldde Nederland achtergrond van broers
29-03-2016 14:13 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft een paar dagen vóór de aanslagen in Brussel aan de Nederlandse politie informatie verstrekt over de criminele en radicale achtergrond van de aanslagplegers Ibrahim El Bakraoui en zijn broer Khalid. Dat gebeurde op 16 maart.

Dat schrijft justitieminister Ard van der Steur dinsdag in antwoord op 166 vragen aan de Tweede Kamer. De aanslagen gebeurden op 22 maart. De Belgische broers bliezen zichzelf op in respectievelijk de internationale luchthaven Zaventem en in een metrostel bij de halte Maalbeek.

In een nuancering van de antwoorden stelt het ministerie dat de FBI Nederland heeft ingelicht "over het feit dat beide broers werden gezocht door de Belgische autoriteiten''. Daarbij vermeldden ze de criminele achtergrond van Ibrahim en bij Khalid ging het over terrorisme, extremisme en ronselen. Een dag later, op 17 maart, is dit "aan de orde geweest in een overleg tussen Nederland en België''.

Aanleiding voor de Amerikanen om Nederland te informeren was een inval in Vorst in België, aldus het ministerie. In de antwoorden staat dat de FBI Ibrahim op 25 september op hun 'watchlist' heeft geplaatst. Nederland kan die lijst doorzoeken op namen. Van der Steur wil met de Amerikanen afspreken dat zij hun informatie over hun 'watchlist' beter gaan delen. Nederland is van plan die lijst standaard te gaan raadplegen op vermeende Syriëgangers, aldus de minister.

Nederland kreeg vorige zomer met Ibrahim te maken omdat hij op 14 juli door Turkije was uitgezet naar Nederland en niet naar België. Dat gebeurde op zijn eigen verzoek. Volgens Van der Steur is dat mogelijk, omdat iemand uit een Schengenland mag terugkeren naar ieder land binnen die zone.

De Turken lichtten Nederland wel in over de uitzetting, maar dat gebeurde niet goed en werd niet opgemerkt. Ibrahim stond bovendien niet geregistreerd in de (internationale) opsporingssystemen. Vanaf Schiphol kon de Belg verder reizen. Het is niet bekend hoe lang hij in Nederland is gebleven en wanneer hij in België aankwam.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,321

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions